Temadagar inom dryck i oktober 2024

Hört talas om vranec, prokupac och mavrud? Lägg namnen på minnet, för under årets tionde månad har dessa för många okända druvsorter förärats med varsin temadag. Det har även Sydafrikas egen druva pinotage, internationella gin- & tonicdagen och den globala dagen då inte bara fransmännen skålar i de ädlaste av bubblor – champagne.

I oktober befinner sig många av världens vingårdar i den mest hektiska säsongen av alla, skördetid, med den efterföljande pressningen av druvor och arbetet att lägga grunden för en lyckad årgång. I Sydafrika dröjer visserligen skördandet några månader till, men det hindrar inte temadagen för vinlandets stora druva pinotage att infalla i början av oktober.

LÄS OCKSÅ: Fördelarna med ett Fairtrade-märkt (och ekologiskt) kaffe

Utöver att utforska pinotage hoppas vi att du, efter att ha scrollat igenom vårt kalendarium nedan, ska ha lärt dig namnen på ett helt gäng doldisdruvor för att sedan ladda upp med is och citron inför internationella gin & tonic-dagen följt av att korka upp det allra lyxigaste av mousserande vin på internationella champagnedagen.

Dryck med temadagar i oktober 2024

Vodkapasta (Penne alla Vodka)

4 oktober – Internationella vodkadagen

Vad en tomatpasta har med internationella vodkadagen att göra? För oss har det allt med denna temadag att göra – det du ser på bilden ovan är nämligen ingen vanlig tomatpasta utan penne alla vodka. Vodkapasta helt enkelt, i vår version med pancetta och hetta från världens kanske mest populära hot sauce. Det är så vi gillar att jobba med en så pass neutral spritsort som vodka är i grunden. Förvänta dig en krämig tomatsås utöver det vanliga!
 
Visste du att…
Det blir ingen alkohol kvar i den färdiga pastarätten, så du kan servera den till gäster i alla åldrar. Vodkan hjälper till att fördjupa och förhöja smakerna – gör som mästerkocken Sofia Henriksson och testa med gin nästa gång!

5 oktober – World Vranec Day

I det som i dag är Nordmakedonien har det producerats vin sedan de gamla grekernas tid, vilket väldigt länge har gått den större omvärlden förbi. Därför jobbas det nu stenhårt med att internationellt etablera och positionera Nordmakedonien och flera andra vinregioner på Balkan. En av vägarna dit är givetvis att instifta en temadag för den mest betydande lokala blå druvan vranec (går under namnet vranac i Serbien, Montenegro och Kroatien). Druvan sägs ge rätt kraftfulla viner med hög syra, blåröd till mörk frukt och en rejäl dos tanniner.

Orangevin

6 oktober – National Orange Wine Day

Orangevin har gjorts så länge det har funnits vin främst i Georgien, Kroatien och italienska Friuli-Venezia-Giulia, men numera tillverkas det av trendiga (natur)vinmakare över hela världen och lika trendiga vindrickare är inte sena att utforska den orangea vinskalan.
 
Vissa tycker det är märkligt att Systembolaget inte har en kategori för orangevin, men de hänvisar till att ”det är ingen egen kategori, utan ”egentligen ett vitt vin”. Ja, druvmusten kommer från gröna druvsorter, men tillverkningen liknar mer den för rött vin då druvskalen får ligga kvar under jäsningen. Det ger vinet en mörkare färg åt det mer eller mindre orangea hållet och även strävhet från skalens tanniner. Ofta lagras det på amforor eller andra lerkrus, vilket kan förstärka färgen ytterligare. Orangeviner är i regel väldigt matvänliga, men det kan ta tid innan man förstår sig på dem. De må vara vita viner, men de är i en stil för sig!

Pinotage

12 oktober – International Pinotage Day

Inga planer andra lördagen i oktober? Passa på att utforska pinotage då druvan hyllas på initiativ av hemlandet Sydafrika! Pinotage är en korsning av pinot noir och cinsault framtagen 1925 i syfte att skapa en druva lik pinot noir i smaken, men bättre anpassad till Sydafrikas varma klimat. Utfallet blev dock ett annat, och pinotage fick mer gemensamt med syrah/shiraz i smak och utseende; tanninrik, mörk i färgen med relativt låg syra. Resultatet? Fruktiga och fylligt smakrika viner, inte sällan med viss rökighet från fatlagring.

Tips!
I Sydafrika är pinotage det självklara valet till grillat lamm- och nötkött – exempelvis i form av Hållbart val-märkta Café Culture (nr 2369, 99 kr) till grillrätten sosaties (sydafrikanska grillspett med curry och aprikoser), men det är en lika bra matchning till en mustig viltsauté och rotfruktsstomp med brynt sojasmör, viltfärstacos med picklad rödlök eller för orientalisk krydda – lammkebab med muhammara i libabröd!

14 oktober – Prokupac Day

Om vranec är den dominerande rödvinsdruvan i Nordmakedonien är prokupac Serbiens motsvarighet. Vi hade inte heller hört talas om den tidigare, men nu när den har en fast temadag är den given att ha med i detta kalendarium. Traditionellt har druvan använts till att göra en speciell typ av mörkt rosévin, men i dag blir den främst till rött vin.

19 oktober – Internationella gin & tonic-dagen

Det florerar lite olika temadagar för den populära kombinationen av gin och tonic. Vi har amerikanernas National Gin & Tonic Day den 9 april, svenska gin & tonic-dagen den 20 april och så den hela världen firar en bit in i oktober. Får vi bestämma skulle vi instifta temadagar även för kaffe tonic och Tea & Tonic, men nu ska vi ta det lilla lugna.
 
SE ÄVEN: Trendspriten gin – långt ifrån bara enbärskryddad
 
Hur blandar du då till en riktigt god GT? Välj en gin och en tonic av hög kvalitet och var generös med is. Vill du nörda ner dig mer än så rekommenderar vi den prisbelönta boken ”Jakten på en perfekt Gin & Tonic” av Hans-Olov Öberg. Vad sägs annars om en GT gjord på en tryffelinfuserad sydafrikansk gin och en vackert rosa tonic med smak av grapefrukt?

Champagne Bollinger

25 oktober – Global Champagne Day

Liva upp denna fjärde fredag i oktober med ett glas mousserande vin, och låt det bli champagne. Ta tillfället i akt och lär dig mer om skillnaden mellan olika sorters champagne och fördjupa dig i historien och hantverket hos ett av blott tre vinhus i hela Champagne som ännu är familjeägt. Vi pratar om Champagne Bollinger, vars kompromisslöst kvalitativa bubblor har varit agent 007:s favorit i över 40 år. Vad du äter till? Toast Skagen, så klart!
 
Champagne i vitt och rosa
Bollinger Special Cuvée Brut, nr 7418, 599 kr
Bollinger Rosé, nr 7755, 799 kr
Ayala Brut Majeur, nr 89419, 519 kr (BS)
Ayala Rosé, nr 81985, 639 kr (BS)

26 oktober – International Mavrud Day

Redo för ännu en nygammal druva? Mavrud var namnet och ursprunget Bulgarien, men också Grekland där den heter mavroudi eller mavrudi. Mavro betyder svart på grekiska, vilket beskriver druvskalets blåsvarta färg rätt väl. Färgintensiteten följer med i det färdiga röda vinet som även kännetecknas av höga tanniner och hög syra. Därför mår mavrud-viner bra av ekfatslagring. Internationella mavrud-dagen instiftades 2021.

31 oktober – International Carignan Day

Carignan i Frankrike och för oss nordbor, cariñena i Spanien (men mazuelo i Rioja), carignano i Italien och carignane i USA – same same, but different som med så många andra druvnamn beroende på var i världen de odlas. Carignan spelar ofta andra- eller tredjefiol till mer kända druvsorter, däribland i det kultklassade libanesiska naturvinet Chateau Musar (nr 7463, 469 kr), men sista torsdagen i oktober kliver den fram i rampljuset!
 
RECEPTTIPS: Lammgrytan du lagar till ett kryddigt och mustigt rött vin från Libanon

Fortsätt vidare till temadagar inom dryck i november 2024
 
Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se.

Duka upp till fest med drycken i fokus