marken

Utsläpp CO2e: 26,1%

LUC står för förändrad markanvändning (Land Use Change), till exempel avverkning av skog till förmån för odling av kaffe. Det är en av de främsta orsakerna till ökade koldioxidutsläpp globalt eftersom skogar fungerar som viktiga kolsänkor.

En kolsänka är ett ekosystem, som till exempel en skog, som tar upp och lagrar koldioxid från atmosfären och därmed minskar mängden växthusgaser i luften. När skogarna försvinner minskar jordens förmåga att ta upp koldioxid, den vanligaste växthusgasen. Om marken bereds genom svedjebruk (skogen eldas upp) frigörs stora mängder kol som finns lagrat i stammar och grenar som koldioxid i atmosfären.

För att minska vår klimatpåverkan ställde vi redan 2014 om till 100 % certifierat kaffe. Det innebär att allt kaffe vi köper in uppfyller strikta miljökrav och att risken för avskogning minskat avsevärt. Sedan omställningen har ingen skog skövlats i samband med vår kaffeproduktion.

Den här omställningen har gett tydliga resultat. Utsläppen av växthusgaser kopplade till markberedning i vår värdekedja har minskat med hela 60 %. Idag står LUC för 26,1 % av kaffets totala klimatpåverkan – en siffra vi arbetar för att minska ytterligare.

Avskogningsfritt kaffe

Sedan 2014 är 96,6 % av vårt kaffe verifierat som avskogningsfritt - målet är 100 %. Avskogningsfritt kaffe innebär att inga värdefulla naturområden har offrats för att ge plats åt nya odlingar. Istället får kaffet växa i naturliga miljöer, sida vid sida med andra växter och träd. Det gynnar den biologiska mångfalden, stärker ekosystemen och bidrar till bättre jordhälsa.

 

Biologisk mångfald och levande landskap

Avskogningsfri kaffeproduktion handlar inte bara om att minska klimatpåverkan. Det innebär också att vi skyddar djur- och växtliv, bevarar viktiga ekosystem och bidrar till hållbara livsmiljöer för både människor och natur. När kaffe odlas i skuggiga, artrika miljöer får vi friskare jordar, bättre vattenhållning och robustare odlingssystem vilket gynnar både odlarna och naturen.