Klassisk

sangria

Klassisk sangria

Rött vin, frukt, kanel och någon söt, bubblig dryck utgör basen i den spanska vinbålen sangria. Namnet kommer från det spanska ordet sangre, som betyder blod, men du kan göra sangria på både rött, vitt och rosé. Detta relativt klassiska recept är lätt att lyckas med.

Ingredienser

  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 1 rött äpple
  • 2 kanelstänger
  • 1 ½ liter rött vin (t ex Candidato Ecologico, nr 22335, 177 kr, BS)
  • ev 1 dl cognac eller brandy (t ex Alvisa 10 Brandy Ecologico, nr 481, 239 kr)
  • Till servering
  • ½ liter fruktsoda eller kolsyrat mineralvatten
  • isbitar

Gör så här

  1. Halvera och skär citron och apelsin i skivor. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.

  2. Blanda frukten med kanelstång, vin och gärna cognac eller brandy. Låt blandningen dra 1 timme övertäckt i kylskåp, men gärna längre.

  3. Vid servering: Tillsätt fruktsoda eller mineralvatten och isbitar. Häll upp i glas.


    Tips!
    Servera sangrian i en karaff eller kanna, som i Spanien. Det går också bra med en bålskål.