Sommarcaféguiden

15 av Sveriges bästa sommarcaféer 2024

Sommarcaféer är höjdpunkten på sommaren - platser där du kan njuta av frisk luft och underbara vyer. Här är några av de bästa tipsen, där varje fikastund blir ett minne för livet, med kaffe från Arvid Nordquist!

Nedan listar vi ett flertal sommarcaféer som alla garanterar en förträfflig fikastund med gott kaffe från Arvid Nordquist!

1. Tant Grön och Hela Härligheten, Vintrosa

Stig in i denna lugna, gröna oas till handelsträdgård mellan Örebro och Karlskoga och låt dig hänföras av praktfull grönska. Njut sedan av fika och mat som är en fröjd för såväl ögat som smaklökarna. Egenbakat, egenlagat och egenodlat är ledorden. Varför inte testa den omtalade ”slabangen” som beskrivs som ”en luftigt inverterad prinsesstårta med smak av mjölkchoklad, banan och nötkräm".

Läs mer här

2. Dalmål Kafé & Hantverk, Tällberg

Tällberg mitt i den förtrollande vackra Siljansbygden är värt en resa i sig, men är du bara på genomresa gör du klokt i att pausa för en nygräddad våffla eller två. Varför inte först en salt, följt av en söt våffla till en kopp kaffe gjort på 100 procent arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor. Sommartid serveras även rykande varma pizzor från vedeldad ugn i trädgården. I butiken samsas lokalt mathantverk med krukor, linnedukar, smide och souvenirer. Bildkälla: @dalmalkafeochhantverk

Läs mer här

3. Stallgården, Uddevalla

Inta ett intensivt och kraftfullt 11-kaffe med lång och generös eftersmak i denna västsvenska lantidyll med vy över bildsköna Lanesundsviken. Närproducerade råvaror av högsta kvalitet och chark med kött från närliggande gårdar präglar menyn i övrigt. Inredningsintresserade gör rätt i att besöka den mysiga inredningsbutiken 2 Fröknar efter att magen har fått sitt.

Läs mer här

4. Botaniska Paviljongen, Göteborg

Mitt i Göteborgs botaniska trädgård (en av Europas största!) ligger Paviljongen, där du serveras det färskmalda kaffet Señoras som kommer från odlingar drivna av kvinnor. Här finns ett brett, närodlat och säsongsanpassat utbud av spännande lunchalternativ och raw food-bakverk. Låt dig omfamnas av den vidsträckta grönskan medan du botaniserar i menyn.

Läs mer här

5. Varnhems klosterkafé, Varnhem

Mitt emellan Skövde och Skara ligger detta populära kafé där det enligt egen utsago ”finns något för alla; egna bakverk, fräscha sallader, lättluncher och självklart riktigt gott kaffe”. Klosterkafét är inrymt i ett vackert vitt trähus nära klosterkyrkan. Fyll din egen termos med ett kraftfullt och kryddigt bryggkaffe eller låna med en utan extra kostnad.

Bildkälla: @klosterkafet

Läs mer här

6. Ryttmästaregården, Växjö

Drick en nybryggd kopp kaffe gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor och känn historiens vingslag från Kronobergs slottsruin. Vid en udde jämte Helgasjön finner du hemtrevliga Ryttmästaregården med sitt högt uppskattade sommarcafé och glassbar. Prova det berömda ”räkberget” eller något av alla bakverk som bakade av ägarnas året runt-öppna Skåres konditori!

Läs mer här

7. Café Mignon, Varberg

Vad vore Sverige utan sommarstaden Varberg? Stilla javasuget på Café Mignon med färskmalet mörkrostat kaffe som bjuder på inslag av björnbär och orientaliska kryddor eller en välgjord kaffedrink som Espresso Martini. Beställ en generös frukost till morgonkaffet, sittandes i solen på uteserveringen, eller varför inte ta med kaffe och kaka ner till havet?

Lär mer här

8. Åre Bageri med kväll, Åre

Sedan den 18 november 1984 har årebor och tillresta turister kunnat njuta av nybakat surdegsbröd till frukost tack vare detta välbesökta jämtländska bageri. Molnfria dagar har du fri sikt upp mot Åreskutan – blir det kanske en topptur efter påtåren?

Tips!
Missa inte att testa Arvid Nordquists teer med Skandinavisk Twist som serveras på Åre bageri. I dagligvaruhandeln ser sortimentet ut så här.

Lär mer här

9. Bruket Café & Butik, Lummelunda

Mjukglass, kulglass eller styckglass från glassbaren? Mat- eller efterrättsvåffla? Eller beställ en bit gotländsk saffranspannkaka med lättvispad grädde och salmbärssylt! Vid regn och blåst rekommenderar vi den luftiga inomhusserveringen i den gamla ladan från 1800-talet ett stenkast från Lummelundagrottan. Vid bra väder finns två trädgårdsserveringar för fika, lunch eller en slät kopp kaffe. Öppnar för säsongen i maj. Bildkälla: @bruketcafebutik

Läs mer här

10. Ljugarns Strandcafé & Restaurang, Ljugarn

Strandhäng, fikaställe och krog i ett, kan det vara något? Denna magiska plats på östra Gotlands har anor som strandservering sedan 1920-talet och med start 1982 har Ljugarns Strandcafé & Restaurang byggts ut, utvecklats och drivits av en och samma ägarfamilj. Caféet lockar med hembakta kakor, kulglass, färskmalet bryggkaffe eller en intensivt fyllig espresso till toner av livemusik under after beachen. Bildkälla: @ljugarnsstrandcafe

Läs mer här

11. Handelsträdgården Löfstad slott, Norrköping

Sväng av motorvägen och ta en välförtjänt paus du länge kommer att minnas vid vackra Löfstad slott söder om Norrköping. Besök den inspirerande handelsträdgården och lindra hunger eller sötsug i trädgårdscaféet. I köket och bageriet används ekologiska råvaror i största möjliga mån, där ett ekologiskt och fossilfritt rostat kaffe är en självklarhet.

Läs mer här

12. Kanaans Trädgårdscafé, Bromma

Känn aromerna av kaffe, frestande mat och delikata bakverk från detta sekelskifteshus beläget intill Mälaren. Här finns något för alla smaker och under sommarhalvåret öppnar Trädgårdsbaren & Kanaans Pizza där du köper nygräddade pizzor och kall dryck. Utöver att äta och dricka kan du roa dig med olika aktiviteter, exempelvis live musikquiz och boule.

Lär mer här

13. Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

Träd in i ett paradis av gröna växter, blommor i allsköns färger och surrande bin i den välskötta slottsträdgården vid Ulriksdals slott. Efter en guidad slottstur eller självplock av blommor och grönsaker kan du äta av en dignande vegetarisk buffé i trädgårdscaféet (serveras endast på vardagar) eller följ kaffedoften till det mysiga fiket vid frilandet.

Läs mer här

14. Värdshuset Koppartälten Café, Solna

Mitt i kungliga Hagaparken, knappa kilometern från Haga Slott, ligger de de blågula Koppartälten. Caféet serverar frukost med nybryggt kaffe varje vardag och har annars öppet alla dagar hela året, förutom på midsommarafton och julafton. Med ledorden ”närodlat, familjärt, personligt – alltid tillagat med kärlek” erbjuds något för alla smaker inklusive mycket glutenfritt i samarbete med Kea bageri. Bildkälla: @koppartalten

Läs mer här

15. Glassmagasinet, Visby

Insup fläktar från kontinenten hos denna Gotlandspärla tillika Europas största glassbar med cirka 260 glassar uppe samtidigt på menyn. Icke att förglömma alla kaffealternativ! Köp med en fantastisk picknick eller sitt på caféets uteservering i bedårande Visby hamn med havet som granne.
 
Visste du att…
Glassmagasinet har filialer på Hästbacken i centrala Visby, vid Tofta Strand söder om Visby och i Los Angeles

Bildkälla: glassgmagasinet.se

Läs mer här