Kaffedoftande guide

till 16 av Sveriges bästa sommarcaféer

Oavsett om du letar efter något härligt och avkopplande att hitta på i sommar eller redan har dina sommarutflykter planerade, är ett trevligt sommarcafé aldrig en dålig idé – antingen som ett smakfullt stopp på vägen eller som ett resmål i sig.

Sommaren är caféernas högtid – särskilt de ställen där du kan sitta utomhus i friska luften, kanske i en populär sommarstad, i vacker slottsmiljö, en färgsprakande trädgård eller med en oändlig utsikt över böljande, blått vatten. Nedan listar vi ett flertal sådana sommarcaféer som alla garanterar vi en förträfflig fikastund med gott kaffe från Arvid Nordquist!

1. Stallgården, Uddevalla

Inta ett intensivt och kraftfullt 11-kaffe med lång och generös eftersmak i denna västsvenska lantidyll med vy över bildsköna Lanesundsviken. Närproducerade råvaror av högsta kvalitet och chark med kött från närliggande gårdar präglar menyn i övrigt. Inredningsintresserade gör rätt i att besöka den mysiga inredningsbutiken 2 Fröknar efter att magen har fått sitt.

Läs mer här

2. Botaniska Paviljongen, Göteborg

Mitt i Göteborgs botaniska trädgård (en av Europas största!) ligger Paviljongen, där du serveras det färskmalda kaffet Señoras som stöttar kvinnliga kaffeodlare. Här finns ett brett, närodlat och säsongsanpassat utbud av spännande lunchalternativ och raw food-bakverk. Låt dig omfamnas av den vidsträckta grönskan medan du botaniserar i menyn.

Läs mer här

3. Café Mignon, Varberg

Vad vore Sverige utan sommarstaden Varberg? Stilla javasuget på Café Mignon med färskmalet mörkrostat kaffe som bjuder på inslag av björnbär och orientaliska kryddor eller en välgjord kaffedrink som Espresso Martini. Varför inte kika förbi redan på morgonen och beställ en god frukost till morgonkaffet, sittandes i solen på uteserveringen?

Lär mer här

4. Åre Bageri med kväll, Åre

Sedan den 18 november 1984 har årebor och tillresta turister kunnat njuta av nybakat surdegsbröd till frukost tack vare detta välbesökta jämtländska bageri. Här kan du hänga från tidig morgon till sen kväll och prova dig igenom det digra sortimentet av bröd, bullar, bakverk, gelato, napolitansk pizza, pasta, risotto och mycket annat gott. 
Bildkälla: arebageri.se

Tips!
Missa inte Arvid Nordquists teer med skandinavisk twist på utvalda frukter, bär och kryddor. De serveras på Åre bageri med kväll. Se sortimentet här!

Lär mer här

5. Varnhems klosterkafé, Varnhem

Mitt emellan Skövde och Skara, längs riksväg 49, ligger detta populära kafé där det enligt egen utsago ”finns något för alla; egna bakverk, fräscha sallader, lättluncher och självklart riktigt gott kaffe”. Klosterkafét är inrymt i ett vackert, vitt trähus nära klosterkyrkan. Har du vägarna förbi en söndag rekommenderar vi att du beställer en påse godsaker att ta med på din fortsatta utflykt. Fyll din egen termos med ett kraftfullt och kryddigt bryggkaffe eller låna med en utan extra kostnad, som du sedan lämnar tillbaka så klart. Bildkälla: @klosterkafet

Läs mer här

6. Ryttmästaregården, Växjö

Drick en nybryggd kopp kaffe gjort på 100 procent hållbart certifierade arabicabönor och känn historiens vingslag från Kronobergs slottsruin. Vid en udde jämte Helgasjön finner du hemtrevliga Ryttmästaregården med sitt högt uppskattade sommarcafé. Prova deras berömda ”räkberg” eller något av bakverken som alla bakas på Skåres konditori – Växjös äldsta som har utnämnts till stans bästa konditori flera år i rad.

Läs mer här

7. Tant Grön och Hela Härligheten, Vintrosa

Stig in i denna lugna, gröna oas till handelsträdgård mellan Örebro och Karlskoga och låt dig hänföras av praktfulla växter och blommor, hämta inspiration till din egen trädgård och njut av fika och mat som är en fröjd för såväl ögat som smaklökarna. Egenbakat, egenlagat och egenodlat är ledorden och kaffet är givetvis 100 procent klimatkompenserat.

Tips!
Testa den omtalade ”slabangen” – beskriven av White Guide som ”en luftigt inverterad prinsesstårta med smak av mjölkchoklad, banan och nötkräm".

Läs mer här

8. Dalmål Kafé & Hantverk, Tällberg

Tällberg mitt i den förtrollande vackra Siljansbygden är värt en resa i sig, men är du bara på genomresa gör du klokt i att pausa för en nygräddad våffla eller två. Varför inte först en salt, följt av en söt våffla till en kopp kaffe gjort på 100 procent arabicabönor från kaffeodlingar som drivs av kvinnor (våffelgräddandet har pågått sedan 1953!). Sommartid serveras även rykande varma pizzor från vedeldad ugn i trädgården. I butiken samsas lokalt mathantverk med krukor, linnedukar, smide och souvenirer. Bildkälla: @dalmalkafeochhantverk

Läs mer här

9. Café Sött och Salt, Kristianopel

För kombinationen historisk miljö, kulturlandskap och havsutsikt är kuststaden Kristianopel ett givet val. Intill hamnen med bästa läge ligger Café Sött & Salt med Ölands södra udde i sikte vid soligt och klart väder. De smörrebrödsliknande räkmackorna är vida omtalade och kaffet till både kanna och espresso är färskmalet. Slå dig ner på det stora, delvis inglasade trädäcket med gott om utrymme.

Läs mer här

10. Handelsträdgården Löfstad slott, Norrköping

Sväng av motorvägen och ta en välförtjänt paus du länge kommer att minnas vid vackra Löfstad slott söder om Norrköping. Besök den inspirerande handelsträdgården och lindra hunger eller sötsug i trädgårdscaféet. Här används ekologiska råvaror i största möjliga mån, varav även ett ekologiskt och fossilfritt rostat kaffe är en självklarhet.

Läs mer här

11. Kanaans Trädgårdscafé, Bromma

Känn aromerna av kaffe, frestande mat och delikata bakverk från detta sekelskifteshus beläget intill Mälaren. Här finns något för alla smaker och förra sommaren återinfördes dessutom den färgsprakande grillbuffén i trädgårdsbaren. I trädgården kan du utöver att äta och dricka roa dig med en rad olika aktiviteter, exempelvis musik-quiz och boule.

Lär mer här

12. Slottsträdgården Ulriksdal, Solna

Träd in i ett paradis av gröna växter, blommor i allsköns färger och surrande bin i den välskötta slottsträdgården vid Ulriksdals slott. Efter en guidad slottstur eller självplock av blommor och grönsaker kan du äta av en dignande vegetarisk buffé i trädgårdscaféet (serveras endast på vardagar) eller följ kaffedoften till det mysiga fiket vid frilandet.

Läs mer här

13. Värdshuset Koppartälten Café, Solna

Mitt i kungliga Hagaparken med sina många promenadstråk, knappa kilometern från Haga Slott där kronprinsessparet bor, ligger de tre byggnader som utgör de blågula Koppartälten. Caféet serverar frukost med nybryggt kaffe varje vardag från klockan 10 och har annars öppet alla dagar hela året, förutom på midsommarafton och julafton. Med ledorden ”närodlat, familjärt, personligt – alltid tillagat med kärlek” erbjuds något för alla smaker inklusive mycket glutenfritt i samarbete med Kea bageri. Bildkälla: @koppartalten

Läs mer här

14. Glassmagasinet, Visby

Insup fläktar från kontinenten hos denna Gotlandspärla tillika Europas största glassbar med cirka 260 glassar uppe samtidigt på menyn. Caféets coffee shop samlar mat och bakverk med inspiration från hela världen, tillverkat av närproducerade råvaror. Icke att förglömma alla kaffealternativ med alltifrån krämig cappuccino till svalkande islatte. Köp med en fantastisk picknick eller sitt på caféets uteservering i bedårande Visby hamn med havet som granne.
Bildkälla: glassgmagasinet.se

Läs mer här

15. Bruket Café & Butik, Lummelunda

Mjukglass, kulglass eller styckglass från glassbaren? Mat- eller efterrättsvåffla? Eller beställ en bit gotländsk saffranspannkaka med lättvispad grädde och salmbärssylt! Vid regn och blåst rekommenderar vi den luftiga inomhusserveringen i den gamla ladan från 1800-talet ett stenkast från Lummelundagrottan. Vid bra väder finns två trädgårdsserveringar för fika, lunch eller en slät kopp kaffe. Öppnar för säsongen i maj. Bildkälla: @bruketcafebutik

Läs mer här

16. Ljugarns Strandcafé & Restaurang, Ljugarn

Strandhäng, fikaställe och krog i ett, kan det vara något? Denna magiska plats på östra Gotlands har anor som strandservering sedan 1920-talet och med start 1982 har Ljugarns Strandcafé & Restaurang byggts ut, utvecklats och drivits av en och samma ägarfamilj, numera i andra generationen. Caféet lockar med hembakta kakor, kulglass, färskmalet bryggkaffe eller en intensivt fyllig espresso till toner av livemusik – om du tajmar in after beachen vill säga… Bildkälla: @ljugarnsstrandcafe

Läs mer här