La Tour

– kvalitet på högsta våningen

Till La Tour går det bra att bli hämtad med Rolls-Royce

Vid entrén till DN-huset tas gästerna emot av restaurangens personal, för vidare färd, 23 våningar upp. Här möts man av hänförande utsikt över Stockholm, sober smakfull inredning och för att, med Pontus Frithiofs ord, bli ”blown away”.

Det var under pandemin, när restaurangbranschen kollektivt kraschade ihop, som Pontus Frithiof och hans medarbetare gjorde den stora satsningen och blåste ut hela våningen högst upp i DN-huset för att förvandla den till den attraktion den är idag.

– La Tour är en lyxig hideaway för livsnjutaren som vill ha det lilla extra, säger Pontus Frithiof där han sitter i baren Le Bar, där restaurangbesöket vanligen tar sin början. Han beskriver restaurangen som påkostad, servicen är personlig och närvarande, men inte påträngande, maten är gjord på dom bästa råvarorna, med en lyxig touch av uppdaterad klassisk fransk gastronomi – och vinlistan är sprängfull med härliga saker.

Ett besök på La Tour inleds oftast i baren Le Bar, hos barchef David Arnarsson.

– Man kan kalla det ett spa för själen.

– Det vi gör är att skapa en destination. Vi är fast beslutna att det inte får vara mellanmjölk här uppe. Det ska vara en attraktion. Power dining är ett annat begrepp, som Pontus Frithiof använder, i betydelsen en extremt exklusiv upplevelse i alla dimensioner.

Till skillnad mot många andra finkrogar har La Tour inte ett fast meny-format. För köket innebär det ett visst krångel att erbjuda och leverera toppkvalitet på ett bredare à la carte-urval.

– Ganska mycket mer krångel. Men vi gillar inte att göra det lätt för oss. Det blir roligare för gästen. Hela La Tour-konceptet bygger på att sätta gästen i centrum. Köket arbetar med råvaror av absolut högsta kvalitet.

23 våningar upp

huserar Pontus Frithiof

– Vi jobbar mycket med caviar, hummer, tryffel, sjötunga, oxfilé, franska fåglar och de finaste grönsakerna.

Ett originellt inslag på menyn är caviar i Jan Stenbecks ägg. Runt millennieskiftet hade den legendariske entreprenören, som Pontus Frithiof tidigare samarbetat med, önskemål om att servera iransk caviar i ett handblåst ägg med en tennställning av hundtassar.

Nu hyllar Pontus Frithiof minnet av Jan Stenbeck med nytillverkade ägg.

– Jan Stenbeck hade gillat La Tour. Inte minst hade han gillat den lite galna idén att starta en finkrog höst upp i ett hus, i en stadsdel där inga människor rör sig.

Samtidigt är läget med La Tour en del av dess unikum. Förebildsrestaurangen, La Tour d´Argent i Paris, varifrån inspiration har hämtats både avseende mat och upplevelse, har en liknande vy över staden.

La Tour håller öppet kvällar, onsdag till lördag. Tre chambre séparée, avskilda rum, för upp till åtta eller tolv personer, kan bokas till när som helst.

– Vi har en minimumgräns för att boka ett rum. Det har vi för att få en intäkt som bär våra personalkostnader på ett rimligt sätt. Vi har haft det här systemet från dag ett och det har aldrig varit ett problem för oss. Går du in i Gucci-butiken, eller till Porsche, då vet du att det kommer att kosta, men du vet också att du kommer att få kvalitet. Det är precis samma här.

Pontus Frithiof menar att det är viktigt att vara rätt nischad, att de är tydliga och konsekventa. Med det följer ett högt ställt ansvar att leverera på en mycket hög nivå.

– Gästerna ska komma hit och bli blown away och känna sig nöjda med det vi erbjuder.

Kaffedagen startar klockan 06:15

– Min kaffedag börjar hemma, klockan 06:15. Då har Pontus Frithiof hunnit vara ute och rastat familjens glada och morgonpigga 12-åriga labrador. – Jag tycker väldigt mycket om bryggkaffe. Och vi har faktiskt Arvid Nordquist-kaffe hemma. Det är alltid det jag kör. Därefter kommer kaffe på lunchen. – Om jag har ett möte på stan eller en lunch i affärssammanhang, kan bryggkaffet ersättas av en dubbel espresso eller en cappuccino. Mer kaffe blir det efter middagen. – Det kan hända att jag dricker tre dubbla espresso innan jag går och lägger mig. Min sömn påverkas noll av kaffe.

Davids kaffedrink

David Arnarsson, är barchef på Le Bar.

2 cl Espresso Oro, 3 cl Grädde med muscovadosocker och farinsocker.

Grädden görs:
2 dl grädde med ett par teskedar muscovadosocker och farinsocker, så den löser sig och inte blir för tjock.

Original Blend och Oro Espresso

På La Tour bjuder Pontus Frithiof gästerna på Original Blend och Oro Espresso.

Elegant smak med nötiga toner. Lång och frisk eftersmak. Mellanrost av 100% hållbart certifierade arabicabönor.

Till produkten

Rund och nötig smak med ton av kakao. Lång eftersmak med inslag av citrus. 100% hållbart certifierade arabicabönor.

Till produkten