Hållbarhet I VÄRDEKEDJAN - från böna till kopp

I över ett decennium har vi arbetat aktivt med att minska klimatutsläppen från vår kaffeverksamhet. Sedan 2014 har vi lyckats minska utsläppen med 30 % – från odling och produktion till färdig kopp. Här kan du följa hela värdekedjan och läsa mer om vår klimatpåverkan och hur vi arbetar för att minska den. Från böna till kopp.

Mark

Sedan 2014 är 96,6 % av vårt kaffe verifierat avskogningsfritt, vilket innebär att ingen skog har skövlats för att odla kaffe. Det är en avgörande faktor för att förhindra stora koldioxidutsläpp och bidrar till att skydda biologisk mångfald och ekosystem. Kaffebuskar som får växa naturligt bland andra växter mår bättre och bidrar till bättre jordhälsa.

Utsläpp CO2e: 26,1 %

Läs mer

ODLING

Allt vårt kaffe är certifierat av Rainforest Alliance eller en kombination av Fairtrade, EU-lövet och KRAV. Certifieringarna skyddar mänskliga rättigheter, säkerställer rättvisa arbetsvillkor och bevarande av biologisk mångfald. Eftersom odling och bearbetning står för största delen av vår klimatpåverkan, ställs även höga krav på att minska användandet av naturresurser som energi och vatten, motverka övergödning och bevara biologisk mångfald.

Utsläpp CO2e: 61,5%

Läs mer

Transport

Kaffets resa från odling till kopp är lång och omfattar flera olika transportled: vägtransporter i odlingslandet, sjöfrakt över världshaven, järnväg till våra lager och slutligen distribution till butik eller restaurang. 

Utsläpp CO2e: 6,2 %

Läs mer

Rosteriet

Allt vårt kaffe rostas med biogas sedan 2017. Rosteriet är miljöcertifierat i enlighet med ISO 14001. Produktionen drivs sedan 2009 helt och hållet med vind- och vattenbaserad energi, certifierad med Naturskyddsföreningens märkning ”Bra Miljöval”.

Utsläpp CO2e: 0,1 %

Läs mer

Förpackning Och KONSUMTION

Våra kaffeförpackningar tillverkas av förnybar, växtbaserad råvara, en biocirkulär restprodukt från skogsindustrin. Förpackningarna består av 95% ISCC-certifierad råvara (International Sustainability and Carbon Certification) och vid tillverkningen tillämpas massbalansprincipen.

Utsläpp CO2e: 6,1 %

Läs mer
Hållbarhetsarbetet blir aldrig klart. Det är ett arbete som präglas av ständiga förbättringar och där mållinjen flyttas i takt med nya insikter och vetenskapliga rapporter.

Erica Bertilsson,
Hållbarhetsdirektör Arvid Nordquist