Bryggningstekniker

Såhär gör du

Vilken bryggningteknik du väljer påverkar smaken på din kopp kaffe. Testa dig fram och hitta din favorit.

 

 

Elbryggare

Följ alltid anvisningen från tillverkaren. I en elbryggare bör du inte överdosera kaffet, då blir smaken besk. Bryggarens watteffekt bör vara över 1150. En lägre effekt utvecklar bitterämnen och garvsyra i kaffet.

Arvid Nordquist SveaMellanGran DiaFranskrostFestivitaRekoEco och Solid är kaffen som passar utmärkt till att bryggas i en elbryggare. Läs mer om vårt bryggkaffe.

 

  

Pressobryggare

Av många kaffekännare ansett som ett av de bästa sätten att brygga kaffe på.

Värm vatten på spisen och lyft upp kastrullen vid kokpunkten. Om vattnet får koka för länge blir det syrefattigt och ger kaffet mindre smak. Dosera lika många msk/kaffemått som antal koppar. Häll vattnet över kaffet och rör runt med en sked. Vänta 3-4 minuter innan du sätter i pressen och pressar.

Arvid Nordquist Pressiado, Svea, Mellan, Reko och Eco har en malning som passar bra till både elbrygg och pressobryggare. Läs mer om vårt pressokaffe.

 

  

Perkulator

Följ alltid anvisningen från tillverkaren. Vid hårt vatten använd en mörkare rostning på kaffet.

Arvid Nordquist Svea, Mellan, Pressiado, Reko och Eco passar utmärkt att bryggas i en perkulator.

 

  

Moka

Skruva isär kannan och fyll vatten upp till ventilen, ej över. Fulldosera filtret med kaffe och packa lite lätt med en sked. Skruva ihop mokabryggaren och ställ på spisen. När bryggaren efter 2-5 minuter börjar fräsa lyfter du av den. Klart.

Prova Arvid Nordquist Franskrost och Festivita i en mokabryggare.

 

  

Kok

Dosera enligt tillverkarens anvisningar. Häll kallt vatten över kaffet, koka upp och ta sedan bort kannan från plattan. Låt stå några minuter.

Arvid Nordquist Kok är vårt kokkaffeLäs mer om Kok.

 

  

Espresso

Följ tillverkarens anvisningar. En riktig Espresso bryggs i en Espressomaskin med ett tryck på 9 bar. Det tar mellan 20-30 sekunder att få 3 cl aromatiskt kaffe. En riktigt gjord Espresso kännetecknas av ett gyllenbrunt skum som kallas ”crema” som ligger på ytan. Häll lite socker på ”creman”. Om den är bra ligger sockret kvar en stund innan det sjunker.

Prova Arvid Nordquist Espresso Nero eller Giusto i din espressomaskin för en fantastisk smakupplevelse. Bekanta dig med produkterna.

 

 Chemexbryggare 

Tratt/Chemex

Att använda tratt med filter är underskattat och ett riktigt bra sätt att brygga kaffe på. Dosera lika många msk/kaffemått som antal koppar. Värm vattnet på spisen och lyft upp kastrullen vid kokpunkten. Om vattnet får koka för länge blir det syrefattigt och ger kaffet mindre smak. Häll vattnet i tratten i omgångar.

All vår bryggkaffe; Svea, Mellan, Gran Dia, Franskrost, Festivita, Reko, Eco och Solid kan med fördel även bryggas med en tratt.

Don pedro

En glasbehållare placeras ovanpå en annan och kaffet läggs i ett filter som placeras mellan de två. Du häller kallt vatten i den undre glasbehållaren och kaffe i den övre. Ställ bryggaren på plattan. När vattnet kokar tar du bort bryggaren. Det vatten som nu stigit upp från den undre kannan till den övre rinnner åter ned i den undre, som även fungerar som serveringskanna.

Arvid Nordquist Svea, Reko, Mellan, Franskrost, Festivita och Eco har en malning som även passar till att bryggas i en Don pedro.