Såhär maler du ditt kaffe hemma

Med hela bönor i skafferiet har du alltid nära till storslagna kaffeupplevelser. Genom att mala kaffet själv får du fler möjligheter att utforska din personliga smak. Bara den härliga doften av nymalda bönor i köket är i sig själv en stark anledning att skaffa sig en egen kvarn. Det är också ett sätt att försäkra sig om att alltid ha färskt och välsmakande kaffe hemma.

Malning för rätt bryggmetod

Kaffets malningsgrad påverkar smaken – och bör anpassas efter bryggmetoden. En bra kaffekvarn med malskivor ger jämnare resultat än enklare modeller med knivar, och låter dig justera grovleken efter behov. Ju längre kontakttid mellan vatten och kaffe, desto grövre malning. Finmalet passar espresso, medium är idealiskt för bryggkaffe och grovmalet fungerar bäst till presskanna eller perkulator. Rätt malning lyfter smaken – oavsett hur du brygger.

Ditt vatten påverkar malningsgraden

I Sverige skiljer sig vattnet åt, oftast regionalt men även lokalt, och för att hitta den bästa balansen måste du ta hänsyn till det. Mjukt vatten gör sig bättre ihop med kaffe av högre grovlek och hårt vatten med fint malda bönor. Att ha koll på vilket vatten du har i kranen kan göra enorm skillnad i kaffekoppen. Hur du brygger kaffet spelar så klart också en stor roll.

Gott kaffe med pressokanna

Att brygga kaffe med pressokanna är både enkelt och ger ett fylligt, smakrikt resultat. Du får full kontroll över bryggtid och styrka – perfekt för dig som vill experimentera med smaken och hitta din perfekta kopp.

Läs mer om olika bryggningstekniker