6 kalla och varma kaffedrinkar – och en Tea Royal

Kaffe på maten kan vara så mycket mer än en kopp bryggkaffe. Här listar vi några favoriter bland kalla och varma kaffedrinkar – vissa passar även utmärkt som fördrink. Föredrar du hellre te? Testa då en bubblig mocktail på ett ekologiskt svart te med blåbär och björnbär.

Att bjuda på en kaffedrink är enligt vår mening det perfekta sättet att avrunda en härlig middag och ett självklart inslag under inte minst årets kallare månader.

LÄS OCKSÅ: Lär känna ”La famiglia” – espresso, lungo och ristretto

Nedan har vi samlat fyra varma och två kalla kaffedrinkar, vilken du sedan väljer är helt upp till dig. Kanske vill du hellre satsa på en bubblande mocktail baserad på ett ekologiskt svart te med smak av björnbär och blåbär – då är det bara att scrolla allra längst ner i listan!

6 goda kaffedrinkar (och en lyxig tedrink!)

1. Kryddig kaffedrink med calvados
Testa en kryddig kaffedrink gjord på en kraftfull, intensiv espresso gjord på 100 procent arabicabönor och fruktig calvados. Smaksätt med stjärnanis, kanel och kaffebönor. Toppa med fluffigt vispad grädde!

Till receptet

2. Irish Coffee
Denna varma kaffedrink sägs ha komponerats på en flygplats på Irland åt ett gäng frusna amerikaner. Det är vi både flygplatsen och amerikanerna evigt tacksamma för! Du gör den enkelt alkoholfri genom att utesluta whiskeyn – det blir absolut gott det med.

Till receptet

3. Amigas Coffee
Prova vår alldeles egna tolkning av Irish Coffee med basen i ett extra mörkrostat kaffe som stöttar kvinnliga kaffeodlare och sedan en ekologisk spansk brandy i stället för irländsk whiskey. Hemgjord kanelsirap sätter extra piff och så klart glömmer vi inte ”gräddlocket”!

Till receptet

Tips!
Kanelsirapen håller flera veckor i kylskåp. Använd till andra drinkar, exempelvis Spicy Apple Cider, eller ringla den över vaniljglass, amerikanska pannkakor eller nygräddade våfflor.

4. Kaffe Karlsson
Vi fortsätter på Irish Coffee-spåret med ännu en variant som smakar av ett 100 procent hållbart certifierat och klimatkompenserat kaffe, mörk choklad och apelsin. Varför den heter Kaffe Karlsson vet vi inte, men att den är varm, gräddig och enkel att göra vet vi garanterat.

Till receptet

5. Espresso Martini
Enligt italiensk tradition ska denna sofistikerade cocktail garneras med varken fler eller färre än tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Okej, vi erkänner, vi har fyra bönor på bilden, men då vi älskar espresso adderar vi en extra böna bara för just det.

Till receptet

6. Kaffe tonic
Om du mot förmodan har missat de senaste somrarnas kaffe tonic-trend får du nu en ny chans att prova – året runt. Bäst blir kaffedrinken med ett kallbryggt ljusrostat kaffe för ett mer uppfriskande resultat där de fruktiga, finstämda tonerna i kaffet får blomma ut.

Till receptet

7. Tea Royal med svart te, blåbär och björnbär
Du som gillar den franska cocktailen Kir Royal kommer inte bli besviken när du provar vår mocktail Tea Royal med skandinavisk twist där en syrup på svart te, blåbär och björnbär sätter smaktonen tillsammans med en alkoholfri italiensk spumante.

Till receptet

Tips!
Bärsyrupen håller ca 1 månad i kylen och med den som bas har du en utmärkt fördrink redo såväl till nyårsfirandet som till studentbjudningen.

För dig som inte kan få nog av gott kaffe