Weingut Zahel (även kallat Bio Weingut Zahel) är ett familjeägt vineri i Wien, drivet i fjärde generationen. Sedan 1989 har Richard Zahel lett satsningen från knappt ett halvt hektar vinmarkeri till ett prisat biodynamiskt och ekologiskt certifierat vinhus. Han överlämnar succesivt ansvaret till sonen Valentin, som är utbildad vid vininstitutet i Klosterneuburg.
Zahel är helt ekologiskt certifierade sedan 2017 och Demeter biodynamiska sedan 2018. I början av 2024 blev vineriet dessutom det första i Europa att erhålla certifieringen “Regenerative Organic Certified®” – en standard som går ett steg längre än vanligt hållbarhetsarbete och främjar markhälsa, biologisk mångfald och social
rättvisa.
Zahel har cirka 33 hektar vingårdar utspridda över Wiens främsta vinregioner – inklusive Mauer, Oberlaa och Nussberg – med varierad jordmån såsom flysch-sandsten, dolomitkalk och isälvagrus. Dessa terroirer bidrar till viner med komplexitet, balans och regional identitet.
Zahel arbetar enligt biodynamiska principer med kompost, örtgröning och blomsterodling mellan raderna för att gynna ett rikt ekosystem – där även fjärilar symboliskt och bokstavligt trivs i vingårdarna. Druvor handskördas noggrant, jäses med naturlig jäst och får ofta lång druvskalskontakt för att utveckla smakdjup och struktur.