Chateau Musar

Libanon

Chateau Musar

Producent:
Chateau Musar
Druva:
Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsault
Land:
Libanon
Distrikt:
Bekaadalen
Smaktyp:
Kryddiga & mustiga
År:
2010
Alkoholhalt:
13,5%
Volym:
750 ml
Sortiment:
Ordinarie
Art.nr.:
7463
Pris:
339:-
Certifiering:
Naturvin
Chateau Musar

Chateau Musar består av druvorna Cabernet Sauvignon, Cinsault och Carignan. Vinet har en vacker och djup rubinröd färg mede tegelinslag. Smaken är fyllig men med elegans och har tydliga inslag av torkad frukt som russin, fikon, plommon och dadlar. Trots den varma årgången har vinet fin syra och tanninstruktur.

2010 blev ett mycket varmt och torrt år – även mätt med Libanesiska mått. Det är ett obestridligt faktum att klimatet i området ändrats under de senaste decennierna och att snittemperaturerna idag är betydligt högre än under 70- och 80-talen, men 2010 blev extremt.

Det snöade bara en dag i Libanonbergen och man fick sin kortaste skidsäsong någonsin, det är kanske inte så många som vet det men utförsåkning är stort här och det finns några eleganta anläggningar i bergen. Efter 23 februari kom det inte en droppe nederbörd och mars uppvisade högsommartemperaturer, vinstockarna blommade redan tidigt i april, långt över en månad tidigare än vanligt. I början av sommaren såg allt lovande ut och man räknade trots torkan med en stor skörd men en drygt tre veckor lång värmebölja. Genomsnittstemperaturen dagtid låg på över 40 grader och man uppmätte också den högsta temperaturen någonsin i Bekaadalen – 48,5 grader i skuggan.

Sådana temperaturer leder till att druvornas utveckling stannar, de torkar istället till russin på stockarna, värst drabbades Cabernet Sauvignon som är mindre värmetålig än de sydfranska Cinsault och Carignan.

Detta resulterade i en volymmässigt mycket liten årgång med en alldeles speciell karaktär av torkad frukt, russin och fikon, detta till trots har årgången en klart elegant prägel.

Fruktighet
Strävhet
Fyllighet

Passar till

Nöt, Lamm

Om Chateau Musar

Château Musar har producerat vin i Bekaadalen sedan 1930. Grundaren Gaston Hochar var bara 20 år gammal när han beslutade sig för att göra ett vin av internationell klass, inspirerad av sina resor till Bordeaux, men också med djup respekt för Libanons 6000-åriga vinhistoria. Idag har vinerna en helt personlig stil som inte liknar någon annans.

Mer om producenten