I kalendern – temadagar för druvor och dryck 2022

Med SMAKAs kalendarium får du koll på när det är dags att hylla din favoritdruva, en särskild vinstil, en drink eller andra drycker lite extra. Under årets andra kvartal firar vi Uruguays mesta druva tannat, Argentinas stolthet malbec och internationella temadagar för cava, sauvignon blanc, chardonnay, te samt verdejo. Bland annat!

Det märks i temadagskalendern inom dryck att vi går in i en festlig säsong. För perioden april–juni 2022 listar vi inte mindre än tio druvor att hylla, flertalet vinstilar att utforska, internationella tedagen, World Fair Trade Day (häll något Fairtrade-märkt i koppen eller glaset!) och också mjölkens dag där vi lär dig att skumma mjölk till espresso.

SE OCKSÅ: Temadagar för olika druvor och drycker i januari–mars 2022

Först ut är den tanninrika druvan tannat med vintips från Uruguay. Därefter säger vi grattis till Argentinas blå signaturdruva malbec, som du förutom att hylla med ett rött vin kan testa i rosa eller vitt utförande, det senare både ekologiskt och Fairtrade-märkt!

Temadagar för dryck i april, maj och juni 2022

14 april – Tannat Day

Den har (ännu) ingen internationell temadag, men väl en nationell temadag i Uruguay där tannat är den mest odlade druvsorten. Hit kom den med franska immigranter på 1870-talet och efter 150 års odling vet landets producenter att bemästra druvans höga tanniner. Prova Garzón Reserva Tannat, nr 3210, 139 kr, det enda (!) vinet från Uruguay i Systembolagets ordinarie sortiment, gjort på 100 procent tannat.

Recepttips: Lammfärsburgare med karamelliserad lök till tannat från Uruguay

17 april – World Malbec Day

Malbec-dagen firas just detta datum till följd av att den första jordbruksskolan i Argentina grundades den 17 april 1853. Denna banade väg för Argentinas vinindustri i allmänhet och utvecklingen av malbec i synnerhet. Generellt ger druvan ”mörkt röda, sträva viner med inslag av mörka bär, plommon och tobak”, vilket är en perfekt matchning till smakrika kötträtter, men visste du att malbec också kan bli till vitt vin med en helt annan karaktär?

Röd, vit eller rosa malbec?
Altos Las Hormigas Malbec, nr 81151, 139 kr (BS)
Artesano de Argento Organic Fairtrade White Malbec, nr 2622, 99 kr
NYHET! Terrapura Reserva Rosé, nr 2479, 89 kr

23 april – International Cava Day

Spaniens svar på champagne firas samtidigt som Kataloniens skyddshelgon San Jordi (Saint George). Cavadagen är ett utmärkt tillfälle att upptäcka det vi ännu inte har sett så mycket av i Sverige, men som flera cavaproducenter är duktiga på – årgångsbetecknad cava av högre kvalitet. Vad du äter till? Tapas, vad annars? Här guidar vi till en helgjuten Fiesta de Tapas!

Spansk årgångscava
Expressión Brut Reserva Cava 2018, nr 7955, 129 kr

27 april – World Marselan Day

Högst okända marselan är en korsning mellan kändisdruvorna cabernet sauvignon och grenache och dagen firas för att ära skaparen, fransmannen Paul Truel. I Systembolagets skrala utbud av marselan-viner ingår druvan i regel i olika blends av franskt ursprung, men annars är det i Sydamerika den har funnit sin plats på jorden, främst i Brasilien.

29 april – International Viognier Day

Som så många andra druvsorter har även viognier sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt i appellationen Condrieu. Därifrån har den tagit sina rötter vidare till Nya Världens vinländer, exempelvis Australien, USA (Kalifornien) och Sydafrika. Sista fredagen i april infaller den årliga internationella viognierdagen, instiftad av producenten Yalumba i Barossa Valley, som partiskt hävdar att viognier ger upphov till några av världens stora vita viner. Döm själv!

6 maj – International Sauvignon Blanc Day

Vad händer alltid första fredagen i maj? Internationella sauvignon blanc-dagen så klart! En druva med många ansikten – perfekt för dig som vill arrangera en vinprovning hemma och utforska hur den tar sig olika uttryck. Dagen lanserades av Wines of New Zealand eftersom just sauvignon blanc är drottningen bland gröna druvor på den södra delen av ön.

Vinprovning – tema sauvignon blanc
Spanien: Aquarella Sauvignon Blanc, nr 2159, 79 kr
Sydafrika: NYHET! KWV Cathedral Cellar Sauvignon Blanc, nr 2321, 139 kr
Sydafrika: KWV Sauvignon Blanc (box), nr 5626, 219 kr
Chile: Corralillo Sauvignon Blanc, nr 2157, 129 kr (BS)
Nya Zeeland: ARA Single Estate Sauvignon Blanc, nr 75559, 189 kr (BS)

9 maj – World Moscato Day

Familjen muscat/muskat rymmer en mänga olika druvsorter, vilka blir till alltifrån supersöta dessertviner och något mindre söta, lätt pärlande/mousserande viner till torra viner och starkvin. En av de mest populära stilarna är Moscato d’Asti från Piemonte i Italien med rik aromatik, lätta bubblor och generös sötma i balans med syran. Suveränt till jordgubbar!

Tips till muskatdagen
Saracco Moscato d’Asti, nr 7784, 99 kr (BS)
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (box), nr 6344, 199 kr

14 maj – World Fair Trade Day

Andra lördagen i maj varje år uppmärksammas det globala arbetet med att främja en ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Gör det i dryckesväg med ett Fairtrade-märkt sydafrikanskt vin eller Fairtrade-märkt kaffe!

17 maj – National Pinot Grigio Day

Pinot grigio, pinot gris, grauburgunder eller ruländer är vad du ska spana efter på vinflaskan du väljer att dricka denna temadag. Druvan odlas på flera håll i världen, men hjärtat klappar lite extra för pinot gris från Alsace. Vårt tips är att beställa hem Kuehn Pinot Gris, nr 74468, 159 kr (BS) med lätt rökig doft och inslag av melon, päron samt mango. Smaken bjuder på aprikos och torkad frukt. Servera gärna till majsfritters med coleslaw och tortillabröd!

21 maj – Internationella tedagen

2020 utropade FN den 21 maj till internationella tedagen för att främja hållbar produktion, konsumtion och handel kopplat till teindustrins roll i att minska fattigdom, bekämpa hunger och skydda naturresurser. Det stöttar vi mer än gärna med en alkoholfri tedrink – eller två.

LÄS MER: Skillnaden mellan grönt, svart och rött te (plus fem ekologiska tesorter!)

26 maj – International Chardonnay Day

Trots ”rörelsen” Anything But Chardonnay (ABC) har chardonnay lyckats förbli en världens mest populära druvor. Den odlas i princip överallt och även om chardonnay är inblandad i fatlagring mer än någon annan grön druva passar den lika bra till att uttrycka terroir och vinmakningsmetod. För chardonnay är så mycket mer än de sönderekade, översmöriga viner som ABC-anhängarna värjer sig emot. Vi säger bara chablis, blanc de blancs-champagne och det alkoholfria burkbubblet Oddbird Organic Blanc de Blancs, nr 19041, 28 kr + pant!

Fler chardonnay-viner
KWV Chardonnay, nr 7055, 89 kr/239 kr (box)
Le Versant Chardonnay, nr 70520, 119 kr (BS)
Parducci Chardonnay, nr 75884, 209 kr
Oddbird Blanc de Blancs, nr 1979, 94 kr

1 juni – Mjölkens dag

World Milk Day kallas temadagen internationellt och instiftades 2001 på initiativ av FNs livsmedels- och jordbruksorganisation. Varför inte ta tillfället i akt och lära dig skumma mjölk? Med utgångspunkt i en bra espresso kan du sedan göra otaliga espressodrycker!

LÄS OCKSÅ: I stället för mjölk – allt om växtbaserade drycker

4 juni – National Bubbly Day

Det finns specifika temadagar för olika mousserande viner (ping #cavadagen ovan), men första lördagen i juni samlar dem alla. Förvisso är det ingen internationell temadag, men vad gör väl det? Spana in vår guide till världens festliga bubblor och välj vilka du helst föredrar!

10 juni – World Verdejo Day

Verdejo är Spaniens främsta gröna druva. Mest odlad är den i regionen Rueda cirka 17 mil nordväst om Madrid. Verdejo ger friska och fruktiga vita viner med toner av citrus, tropisk frukt, örter och fänkål. Finca Montepedroso Verdejo, nr 79785, 139 kr (BS) består av 100 procent verdejo från en enskild gård i Rueda. Vinet får ligga på sin jästfällning i fem månader med omrörning en gång i veckan för större komplexitet. Drick nu eller lagra 3–4 år.

11 juni/24 juni – National Rosé Day/International Rosé Day

I juni månad hittar vi inte en utan två temadagar tillägnade rosévin. Den första lanserades också först och firas den andra lördagen i juni. Den andra infaller den fjärde fredagen i juni. Men vad gör det när det finns så många olika roséstilar att välja mellan! Ta gärna tillfället i akt och lär dig mer om hur du kombinerar rosévin med mat.

LÄS OCKSÅ: Sveriges mest sålda rosévin – nu på prisvärd magnumflaska

18 juni – International Drink Chenin Blanc Day

Chenin blanc är en ansedd druva i Frankrike med ursprung i Loiredalen, men världens överlägset största odlingsareal av chenin blanc hittar vi i Sydafrika. Står det Vouvray, Quarts de Chaume, Bonnezeaux eller Savennières på den franska vinflaskan handlar det om chenin blanc och i Sydafrika går den under smeknamnet steen. Temadagen uppmärksammas bland annat via hashtaggen #drinkchenin.

4 chenin blanc-viner
Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404, 154 kr
Langlois Château Vielles Vignes Saumur White, nr 92441, 229 kr (BS)
KWV Chenin Blanc Muscat d’Alexandrie (box), nr 6344, 199 kr
Cuvée Blanche, nr 75467, 69 kr

21 juli – World Lambrusco Day

Svenska vinprofiler har förutspått en kvalitativ comeback för druvfamiljen lambrusco och vinet med samma namn, vilket nu avspeglar sig i Systembolagets växande utbud av både röd, rosa och vit lambrusco. Oavsett om vinerna är torra eller söta är de i stort sett alltid pärlande. De passar ofta fint till en uppsjö olika maträtter från olika kök i världen.

Någon temadag inom druvor och dryck du saknar? Mejla gärna tips till smaka@otw.se!

Andra druvor och drycker att utforska