Bollinger La Grande Année

Frankrike

Bollinger La Grande Année

Producent:
Bollinger
Druva:
Pinot Noir, Chardonnay
Land:
Frankrike
Distrikt:
Champagne District
Smaktyp:
Friska & fruktiga
År:
2008
Alkoholhalt:
12%
Volym:
750 ml
Sortiment:
Ordinarie
Art.nr.:
7579
Pris:
1299:-
Bollinger La Grande Année

Det här är husets prestigechampagne och en tolkning av ett exceptionellt år. Bollinger La Grande Année är vinet som bara framställs vid en perfekt skörd. Druvblandningen är 70 % Pinot Noir och 30 % Chardonnay. 95 % av druvorna kommer från Grands crus och 5 % kommer från Premiers crus. 13 crulägen används, framförallt Aÿ, Verzenay för Pinot Noir och Avize, Chouilly och Mesnil-sur-Oger för Chardonnay. Första jäsningen sker på gamla små ekfat som är mellan 5 till 40 år gamla. Detta för att öka komplexiteten och lagringskapaciteten, men samtidigt inte låta tanniner och ekfatskaraktär påverka vinet.

Vinet försluts med naturkork vid andra jäsningen och får vila i minst sex år på sin jästfällning, mer än dubbelt så långt som appellationsreglerna kräver. Allt hantering är enligt gamla metoder inklusive remuage och degorgering som sker för hand. Metoderna är ovanliga i Champagne då de är kostnads- och tidskrävande men för Bollinger finns det inga genvägar till deras unika stil och kvalitet. Madame Lilys vakande ande svävar lite extra över detta vin.

Bollinger La Grande Année har en gyllengul färg och stor, komplex doft av mogna röda höstäpplen, rostat bröd, hasselnötter, mineral och kanderat citrusskal. Den är kraftfull, nyanserad och koncentrerad i smaken med toner av röda höstäpplen, brioche, mineral och en mild, mycket subtil ton av vaniljstång. Aptitretande krispig syra och krämig mousse med en mycket lång eftersmak. Låg dosage på 6 g/l. Vinet lämpar sig för en svalare serveringstemperatur på 8-10 grader.

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Ost, Fisk, Lamm, Fågel, Skaldjur

Om Bollinger

Bollinger är ett legendariskt och anrikt champagnehus i elitklass, grundat 1829. Här går kvalitet före allt och de har som enda champagneproducent officiellt kvalitetsdeklarerat sitt vin.

Mer om producenten