Frankrike

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée Brut

Bollinger Special Cuvée är husets största och viktigaste produkt. En champagne som varje år ska leverera den höga standard som förväntas av champagneälskare världen över.  Druvorna är hårt selekterade och kommer till 85 % från Grand Cru och Premiere Cru lägen. Man använder 60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay och 15 % Pinot Meunier.

Första jäsningen sker på ståltank och små gamla ekfat som är fem år eller äldre för att inte tanniner och dofter ska påverka vinet. För att säkra kvalitet och kontinuitet av husstilen tillsätts ca 55 % vin från tidigare skördeår, varav 10% av "reservevin" som lagrats på magnum upp till 15 år. Detta är unikt för Bollinger! Den andra jäsningen sker på flaska och därefter lagras vinet på sin jästfällning under tre till fyra år, mer än dubbelt så lång tid som appellationen kräver. Dosagen är låg och ligger mellan 7-9 g/l. Serveringstemperatur bör vara 10-12 grader.

När vinmakarteamet samlas för att blanda Special Cuvé har de ett digert arbete framför sig. Alla olika lägen har vinifierats var för sig och grunden består av 434 olika viner som ska bedömas. Successivt blandar man sedan de bästa vinerna till den slutgiltiga produkten. Det här vinet är så populärt i Sverige att vi dricker mest Bollinger per invånare i världen!

Bollinger Special Cuvée Brut har en stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.

(Topprankad Vinbetyget: Bästa Champagne över 400 kr)

Fruktsyra
Sötma
Fyllighet

Passar till

Aperitif, Ost, Fisk, Fågel, Skaldjur

Producent
Bollinger
Druva
Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Land
Frankrike
Distrikt
Champagne District
Alkoholhalt
12 %
Volym
750 ml
Sortiment
Ordinarie
Art.nr.
741801
Pris
499:-