Våra kockar

Detta samarbete har en klar och tydlig målsättning, att få fler att upptäcka kaffet som den fantastiska ingrediens i matlagningen som den är. Med ett gott kaffe i maten kan man slå gästerna med häpnad. Och vilka är då bäst att på ett inspirerande och proffsigt sätt visa hur det kan gå till? "Svenska Kocklandslaget, så klart!", säger Ina Bråsäter, Nordic Channel Marketing Manager, Arvid Nordquist

Kasper

Kasper Kleihs tituleras Head Pastry Chef – både för Svenska Kocklandslaget och på Restaurant Étoile där han till vardags arbetar med andra prisbelönta kockar. Han har bland annat vunnit guld med Svenska Kocklandslaget i Culinary World Cup 2018, årets konditor 2021, tagit en förstaplacering i Global Pastry Europe 2019, och kammat hem guld i Culinary Olympics med Svenska Juniorkocklandslaget 2016. – Kaffe är en smak jag plockar upp med jämna mellanrum. Jag älskar ju kaffe i och till desserter, så det kändes rätt naturligt när jag fick frågan att medverka.

Matilda

Matilda Ewaldh är tillsammans med kollegan Ida Bauhn de första kvinnliga kockarna som tar plats i Svenska Kocklandslaget på över ett decennium. De senaste åren har det funnits kvinnliga konditorer med i Svenska Kocklandslaget, men inga kockar som arbetat med den varma maten sedan 2008. 2018 vann Matilda Ewaldh priset Årets Unga Kock i Halland, och året därpå fick hon genom ett stipendium chansen att följa Kocklandslaget som elev under ett års tid. 2020 valdes hon ut som en av 24 kockar att tävla i Årets Kock, kort efter att hon fyllt 23 år – vilket är lägsta godkända åldern att delta i tävlingen.

Tia

För Tia Strandberg är tävlingsmatlagning något hon förknippar med konst och kreativitet, vilket passar henne som människa. Redan i gymnasiet började hon att tävla i matlagning, och vann kategorin ”Kök” i Gymnasie-SM tillsammans med vännen Lina Petterson 2019.

Till vardags arbetar Tia passande nog på Restaurang Hantverket i Stockholm – och hon tog nyligen plats i Svenska Juniorkocklandslaget för att föra det vinnande arvet vidare efter Culinary olympics-gulden 2012, 2016 och 2020.

Melvin

Idag arbetar han till vardags på prestigefyllda Oaxen Krog på Djurgården i Stockholm, och i våras blev han uttagen som en av de utvalda kockarna som ska representera Sverige i det officiella Culinary World Cup i Luxemburg 2022.

– Kaffe i salt matlagning är någonting som man inte ser så ofta, men kaffe som ingrediens sitter på en intressant smak med en fin bitterhet och de djupa rostade tonerna. Det är väldigt roligt att få in kaffe i rätter på ett snyggt sätt, som kan anpassas till restaurangmenyer i framtiden.