FRÅN LJUSROST TILL MÖRKROST

Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms

Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms. Rostningen är över på åtta till femton minuter och är helt avgörande för hur det färdiga kaffet kommer att smaka.

TID SOM GÖR GOTT

Det är många faktorer som påverkar hur ditt kaffe smakar – alltifrån vilka förutsättningar den känsliga kaffeplantan haft till val av bryggmetod. Men det är i rostningen av bönan som mycket av dryckens öde avgörs. Det är här kaffet får sin karaktär och utan den skulle bönorna på sin höjd kunna resultera i en svag teliknande dryck. Samtidigt är rostningen en delikat process där små misstag kan få bönans fantastiska aromer att förvandlas till en rökig eller bränd smak. Den eftersträvansvärda syrligheten byts sekundsnabbt ut mot oaptitlig beskhet. Med hjälp av nya, sofistikerade tekniker har rostningen på senare år förenklats avsevärt och det går att få ut exakt det man vill från bönorna.

Upptäck en ny sorts kaffe

I vår ekologiska Selectionserie finns allt från ljusrost till extra mörkrost. Förenklat går bönan igenom olika stadier under rostningen, men medan en böna till ljusrostat kaffe bara går igenom en första ”crack” passerar den till extra mörkrost även en andra crack, om dock med viss försiktighet, Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör på Arvid Nordquist.
Läs mer här

Ljusrost

När kaffet rostas försiktigt istället för hårt skapas nya spännande smaker. Det ljusrostade kaffet behåller nämligen många av kaffets ursprungliga smaker, som fruktiga, blommiga och söta toner. För att ljusrostat kaffet ska smaka gott krävs det kaffebönor av hög kvalité, men resultat blir en alldeles speciell kaffeupplevelse. Läs mer här