Espresso Martini
Under tidigt 1980-tal gick en supermodell in på en bar i London och bad bartendern om något som skulle ”wake her up and mess her up”. Vips, så var cocktailen Espresso Martini född. Så säger i alla fall legenden. Här gör vi den med ekologisk brandy från Spanien.
Ingredienser
- 1 msk rårörsockerlag
- ½ dl brandy (gärna Alvisa 10 Brandy Ecológico)
- 1 kall dubbel espresso (gärna Arvid Nordquist Espresso Molto)
- 3 hela kaffebönor
Gör så här
-
Häll alla ingredienser i en shaker. Fyll upp med is. Skaka ordentligt.
-
Sila ner blandningen i ett martiniglas genom en finmaskig sil.
-
Garnera med kaffebönorna (enligt italiensk tradition ska en espresso martini garneras med varken fler eller färre än tre hela kaffebönor – en för hälsa, en för lycka och en för kärlek. Okej, vi har fyra på bilden, men så älskar i ju kaffe, så vi adderar en extra böna bara för just det).
Tips – rårörsockerlag!
Mät upp lika volymdelar rårörsocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp och rör tills sockret löses upp. Låt svalna. Förvara i en väl rengjord flaska eller burk i kylen.