Brygga gott kaffe

5 rykande tips

brygga kaffe

Ett bra kaffe garanterar inte ett gott kaffe. Men med några enkla råd kan du vara säker på att du får ut det bästa ur ditt kaffe.

1. Förvaring

Kaffets värsta fiende är syre; så fort du öppnar förpackningen börjar de eteriska oljorna i kaffet att oxideras och smaken sakta försämras. Behåll kaffet i ursprungsförpackningen, förslut den väl och ställ den i en lufttät burk med lock. Förvara kaffet svalt, torrt och mörkt – även ljus påverkar kaffets kvalitet. Håll kaffet borta från spisen där det kan suga åt sig väta. Att låta kaffet stå i kylskåpet kan vara ett litet plus, men inte om kaffet omringas av starka lukter från till exempel mögelost och lök.

2. Välj vitt filter

Använd blekta vita filter när du brygger. Filter som är blekta av syre (inte klor) är miljövänliga. Oblekta, bruna filter släpper ifrån sig partiklar och du får ett kaffe med bismak av kartong. Filtret kan vara skillnaden mellan ett gott och ett dåligt kaffe.

3. Dosera lagom

Cirka 7 gram kaffepulver per kopp (1,25 dl vatten). Överdosera inte kaffet i din bryggare, det gör bara kaffet beskare. Vill du ha ett starkare, mer kraftfullt kaffe? Byt till en sort som är mer mörkrostad.

4. Rent och färskt vatten

98,2 % av en kopp kaffe består av vatten. Vattnets kvalitet har därför av naturliga skäl en direkt påverkan på kaffets smak. Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren, se till att detta töms. Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.

5. Rengör din bryggare regelbundet

Kalk, eventuella mjölkrester och fett från kaffet kan fastna i maskinen. Detta försämrar smaken, och kan även påverka maskinens prestanda. Dessutom kan bakterier bildas på sikt.