Mala kaffe hemma

En rikare upplevelse

mala kaffe hemma

Med hela bönor i skafferiet har du alltid nära till storslagna kaffeupplevelser. Genom att mala själv kan du lättare få din kopp precis som du vill ha den.

Genom att mala kaffet själv får du fler möjligheter att utforska din personliga smak. Bara den härliga doften av nymalda bönor i köket är i sig själv en stark anledning att skaffa sig en egen kvarn. Det är också ett sätt att försäkra sig om att alltid ha färskt och välsmakande kaffe hemma.

Val av kaffekvarn

Första steget är givetvis att investera i en bra kaffekvarn. De enklaste varianterna är ofta utrustade med knivar eller roterande blad, det innebär att kvarnen inte har samma precision som de av högre kvalitet och därför kommer att ge ett ojämnt resultat. Knivarna hackar bönorna och ofta saknas möjligheten att själv välja grovlek på det malda kaffet. Det innebär att hur fint eller grovt kaffet blir endast beror på hur länge du maler. Men slutresultatet blir aldrig helt jämnt, oavsett hur tålmodigt du använder kvarnen.

Malningen styrs av bryggtekniken

Kvarnar som kostar runt tusenlappen och uppåt är oftast betydligt bättre, istället för knivar har de platta, alternativt koniska, malskivor och drivs med hjulmekanik. Med den här metoden får kaffet en jämn grovlek när det krossas mellan malskivorna. Grovleken går att ställa in efter önskemål. Malskivorna kan alltså se ut på två olika sätt: två platta skivor eller med en konisk design, där en av skivorna är platt och den andra är formad som en liten topp. Den sistnämnda ger en ännu lite bättre malning, med aningens längre hållbarhet. Så snart du har din kvarn är det bara att testa dig fram, malningen bör styras av bryggtekniken och hur lång kontakttiden mellan vatten och kaffe är. Finmalet kaffe går alltså fint till espresso, medium till bryggkaffe och grovt till presskanna eller perkulator. Ju längre kontakttid, desto grövre malning.

Ditt vatten påverkar malningsgraden

I Sverige skiljer sig vattnet åt, oftast regionalt men även lokalt, och för att hitta den bästa balansen måste du ta hänsyn till det. Mjukt vatten gör sig bättre ihop med kaffe av högre grovlek och hårt vatten med fint malda bönor. Att ha koll på vilket vatten du har i kranen kan göra enorm skillnad i kaffekoppen. Hur du brygger kaffet spelar så klart också en bärande roll.

Gott kaffe med pressokanna

Det enklaste sättet att göra riktigt bra kaffe är att använda en presskanna. Med en presskanna tillsätts vattnet direkt från en vattenkokare, vilket försäkrar en tillräckligt hög temperatur. Presskannan är en av de få tillredningsmetoderna där det lönar sig att överdosera och experimentera med mängden kaffe. Om du överdoserar i en vanlig bryggare är den enda påföljden en beskare smak än vanligt, men med en presskanna sker mer uppskattade förändringar. Det uppstår plötsligt möjligheter att experimentera med mängden kaffe i korrelation till tiden du låter kaffet stå innan det pressas. Ett extra kaffemått kan enkelt korta ner de vanliga tre till fyra minuterna.

Läs mer om olika bryggningstekniker