Espresso - Baristans bästa kaffe
Espresso

BARISTANS BÄSTA KAFFE

Espresso

Definitionen av en enkel kopp kaffe blir allt mer komplex och svenska kaffedrickare blir allt mer intresserade av att lära sig baristakonstens hemligheter. Barista Kaveh Azizian ger dig espressotrenden.

En bra kopp kaffe kan göra hela min dag. En enkel espresso på stående fot kan vara oslagbar, och har jag tid för en välgjord cappuccino i sällskap av vänner är den minst lika bra. Allt smakar bättre i rätt sammanhang. Kaveh Azizian har mer än fjorton års erfarenhet som barista och har suttit i juryn för Svenska Baristamästerskapet. I dag är han dessutom verksam som utbildningskonsult på Baristaakademien, och en stark förespråkare för konsten att variera sin vanliga kopp kaffe.

– Det vanligaste misstaget kaffedrickare gör är att fastna i gamla vanor. Jag brukar rekommendera alla att variera sin kaffebeställning, vidga sina vyer och hitta nya favoriter. Kaffevärlden är enorm, och just espresso går att dricka på oändligt många sätt.

Efter en lång period av kaffetrender som främst kretsat kring syrliga smaker och mörkrostade bönor, har kaffeintresserade svenskar börjat gå mot ljusare tider och många återupptäcker nu de positiva sidorna av blommiga toner och gyllene mellanrost. Samtidigt håller karaktärsdrag som tidigare varit synonyma med espresso på att bli en av många olika smakprofiler.

– Det märks att svenskarna börjar bli allt mer uppmärksamma på bönornas ursprung, för tio år sedan räckte det med att kaffet kom från Italien för att få toppbetyg. Nu har man högre krav och ställer frågor om vilket specifikt område bönorna har producerats i och vilka egenskaper som är typiska för just den regionen. Som kaffekonsument vet du ofta vad du gillar och då blir det genast mer relevant att vilja definiera skillnaderna mellan olika alternativ, förklarar Kaveh Azizian.

Jag brukar rekommendera alla att variera sin kaffebeställning, vidga sina vyer och hitta nya favoriter. Kaffevärlden är enorm, och just espresso går att dricka på oändligt många sätt.

Kaveh Azizian, barista

Att lära sig skilja på olika slags bönor är dock inte lika väsentligt som att kunna sära på vad som är nytt och vad som är gammalt.

– Espresso är, som allt annat kaffe, en färskvara och måste behandlas därefter. Gammalt kaffe tappar smak och smaken av nymalet kaffe förändras efter bara femton minuter. Man måste lära sig att känna igen färskt kaffe och avgöra när det har blivit för gammalt, på samma sätt som vi är vana att göra i grönsaksdisken när vi handlar.

En vanlig missuppfattning är att espresso skulle vara starkare än bryggkaffe, när det ofta är tvärtom. I en kaffebryggare är kontakttiden mellan vattnet och kaffet längre än i en espressomaskin, och därför blir också koffeinhalten högre. Det höga trycket i en espressomaskin får däremot mer smaker ur kaffet, det som smakar är således inte styrka utan kaffets koncentrerade aromer. En espresso på kvällskvisten är alltså ingenting som håller dig uppe hela natten.

Vaken eller inte, vem som helst kan göra en perfekt espresso. Enligt Kaveh Azizian finns det ingen universell hemlighet att berätta om, bara uppfinningsrikedom och klassiska metoder.

– Se till att din kaffemaskin håller rätt temperatur och att din råvara håller hög kvalitet. Investera i en bra kaffekvarn som kan justera grovleken på det malda kaffet, den höjer snabbt upplevelsen till det dubbla. Precis som i matlagning måste man lära sig rätt metoder och våga experimentera för att få fram det ultimata kaffet. Blanda och dosera efter behag, var inte rädd för att gå utanför dina invanda mönster.

LÄR DIG MER OM KAFFE

Från böna till kopp
Från böna till kopp →

Kaffebären plockas, tvättas, torkas, rostas, mals och dricks. Enkelt att säga, men inte lika enkelt att genomföra. Förvandlingen av de saftiga bären från en vacker buske till en av världens favoritdrycker sker i en rad olika känsliga steg.

Rostningen avgör smaken
Rostningen avgör smaken →

Det är när bönorna hettas upp som deras öde bestäms. Rostningen är över på åtta till femton minuter och är helt avgörande för hur det färdiga kaffet kommer att smaka.

Kaffets ursprung
Kaffets ursprung →

En getaherdes upptäckt höll munkarna vakna och gav upphov till ny medicin. Fördjupa dig i historien om det svarta guldet.

Världens kaffekulturer
Världens kaffekulturer →

Om det är någon dryck som får dagarna att gå och jorden att snurra, så är det väl kaffe. I Sverige regerar bryggkaffet, men hur ser det ut i resten av världen?