Upptäck en ny sorts kaffe

Mellanrostat, mörkrostat och extra mörkrostat kaffe är variationer som de flesta svenskar har koll på, men det aromatiska ljusrostade kaffet är det färre som har upptäckt.

Flera av våra nordiska grannar, inte minst i Finland, har länge uppskattat ljusrostat kaffe. Sakta har det ljusrostade kaffet vunnit mark även i Sverige – främst tack vare det som kallas tredje vågens rosterier. Det är de innovativa mikrorosterierna, som tog vid efter att trenden runt espresso kulminerade på 1990-talet, och nu i stor mån fokuserat på den ljusare rostningen av kaffe. Men fortfarande är ljusrostat kaffe okänt för de flesta - och framförallt är det få som vet vad det innebär.

Ett ljusrostat kaffe har en lätt och försiktig rostning i stället för en hårdare och mörk, vilket lockar fram de blommiga, eleganta citrustoner som finns naturligt i bönorna. Det är en kaffesort som ger mer fruktiga och syrliga toner än ett mörk- eller mellanrostat kaffe.

Även intresset för kaffe och smaker från enskilda ursprung och områden ökar. Då passar det bra med ett ljusare rostat kaffe - just eftersom det ljusrostade kaffet bevarar och framhäver den enskilda kaffebönans typiska karaktär och unika smaker på ett tydligt sätt.

En ljusare rostning lämnar bönan ännu mer exponerad och visar då tydligare kaffets individuella egenskaper. Högkvalitativa bönor är alltid av högsta prioritet när vi förbereder blandningar och rostar, men det är verkligen helt avgörande för vår ljusrostade blandning – förutom att det också tillreds på rätt sätt,
säger Wilhelm Nordquist, inköpsdirektör för råkaffe på Arvid Nordquist.

Blond är Arvid Nordquist ekologiska och ljusrostade kaffe.

Läs mer här