Tia Strandbergs

Ankleverkanapé

på finskt bröd med kaffesmak

När jag fick höra idéen till det här projektet kom jag direkt att tänka på det finska brödet ”maxilimpa”, som bakas med mycket kaffe. Jag valde att steka brödet i kaffesmör och servera det med vispad anklever, vilket är riktigt gott. Portvinssirapen passar fint tillsammans med anklevern och blev ännu godare med lite espresso i.

INGREDIENSER

Maxilimpa: ett finskt bröd bakat
med mycket kärlek och kaffe
70 g jäst
1,5 l vatten
3 dl memma malt
0,5 dl mörk sirap
4 dl socker
10 g bikarbonat
75 g salt
1 kg fint rågmjöl
1 kg grovt rågmjöl

Att pensla med
0,2 dl socker
5 dl Arvid Nordquists Fullroast Field, bryggt

Kaffesmör
500 g smör
100 g Arvid Nordquist
Highland Nature, malet
Ca 36 g (2x dubbel espresso) Arvid Nordquists Sincero Espresso

Ankleverterrin
Ankleverterrin

Portvinssirap med kaffesmak
500 g rödlök
1,25 dl socker
15 dl portvin
1 dl rödvinsvinäger
1 dubbel espresso Arvid Nordquist Sincero Espresso

GÖR SÅHÄR:

Maxilimpa
1. Släng ner alla ingredienser i en degblandare och kör runt tills degen blir homogen och släpper från kanterna. Knåda sedan lite för hand och låt sedan jäsa i ca 6 timmar.
2. Fördela degen i valfri form med bakplåtspapper i botten. Låt den jäsa i formerna ytterligare i minst 30 minuter.
3. Grädda på 150 grader i ugnen. Det tar ca 3 timmar för brödet att bli klart. Efter första timmen kan du pensla brödet med starkt bryggkaffe. Pensla en gång till när brödet bara har en halvtimme kvar.
4. När brödet är klart (98 grader innetemperatur) ta då ut och låt ligga kvar i form med en handduk slängd över. Brödet kan vila över natten för allra bäst resultat.
5. Dagen efter är det bara att pensla med kaffe igen. Då brukar jag köra på en kaffe och sockerblandning med 1 dl kaffe och 0,2 dl socker. Låt sedan brödet vila och kaffet sjunka in i brödet.
6. Sen är det klart! Brödet, till skillnad från allt annat bröd, blir godare dagen efter snarare än när det är helt nybakt. Brödet har också en otroligt lång hållbarhet.
7. Skär upp och stansa sedan ut brödet innan stekning. Stek brödet i kaffesmöret (se nedan).

Kaffesmör
1. Bryn smöret.
2. Dra av smöret från plattan.
3. Häll i det malda kaffet.
4. Låt stå minst en timme i kyl.
5. Sila i en fin sil.
6. Kyl ner så det stelnar lite.
7. Vispa tills det blir fluffigt.
8. Sikta ner espresson och salta.
9. Klart!

Ankleverterrin
1. Vispa ankleverterrin.
2. Salta.
3. Häll upp i spritspåse.

Portvinssirap med kaffesmak
1. Gör en karamell på sockret i en kastrull. Slå på portvin, lök och vinäger och låt koka ned.
2. Häll sedan ned en dubbel espresso och låt koka ner lite till om det behövs. Smaka upp med salt.


Montering
1. Spritsa den vispade ankleverterrin på det nystekta brödet.
2. Ringla på portvinssirapen med kaffesmak.
3. Riv till sist parmesan på toppen. Jag använde även lite av örten ryssgubbe att toppa med.

Tips: Äts med händerna!