Gott kaffe hemma
smakråd för gott kaffe

smakråd för gott kaffe

Ett bra kaffe garanterar inte ett gott kaffe. Men med några enkla råd kan du vara säker på att du får ut det bästa ur ditt kaffe.

Använd alltid färskt, rent och kallt vatten. Oftast när man brygger ligger lite vatten kvar i bryggaren. Se till att detta töms så att inte nästa omgång kaffe blir dåligt. Skölj även ur bryggaren med jämna mellanrum.

Kaffe är en syrekänslig vara. Behåll kaffet i förpackningen och ställ den i en så lufttät burk möjligt med lock. Syret i luften bryter ner kaffets aromämnen. Använd helst kaffet inom 8-10 dagar efter öppnandet. Annars förlorar det mycket av sin smak och arom.

Dosera rätt. 7 gram kaffepulver per kopp (1,25dl vatten). Överdosera inte kaffet i din bryggare, det gör bara kaffet beskare. Om du vill ha ett mörkare kaffe så byt istället till en sort som är mer mörkrostad.

Med en dålig bryggare kan du inte få ett gott kaffe. Kontrollera bryggtid och vattentemperatur. En bra bryggare brygger på ca 5-6 min, tar det längre tid dras bitterämnen ur kaffet och smaken blir sämre. För bästa smak bör vattentemperaturen vara 92°C-96°C, strax under kokpunkten. 

Rör om i kannan innan du serverar. Det kraftfullaste och mest smakfulla kaffet bryggs först och lägger sig i botten av kannan.

Se till att kaffebryggaren är rengjord. Det är oerhört viktigt att ha bra rengöringsrutiner för kaffemaskinen, eftersom kalk, eventuella mjölkrester och fett från kaffe kan fastna i maskinen. Detta påverkar inte bara smaken, utan även maskinens prestanda och det blir betydligt billigare att hålla maskinen ren än att behöva laga den eller byta ut den i förtid. Dessutom kan det på sikt bildas bakterier, speciellt om man använder mjölkprodukter.