Emil Persson

Bao bun

med kaffemarinerad fläskkarré och sojamajonäs

Kaffe har länge använts i sydamerikanska grytor och chilis. Jag ville istället göra något med en asiatisk twist då det ligger mig närmare om hjärtat. Här ska det vara mycket smak i alla komponenterna och framförallt en stark och tydlig kaffesmak.

INGREDIENSER

Fläskkarré med kaffe
500 g Fläskkarré

Marinad
2 dl starkt kaffe, Chef’s Espresso
3 vitlöksklyftor
1 chili
100 g soja
1 gul lök grovhackad
200 g honung
2 msk sherryvinäger

Buns
1 tsk torrjäst
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk socker
½ tsk salt
1,5 krm bakpulver
1,5 krm bikarbonat
1 msk olja

Picklad rödlök
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
2 rödlökar

Sojamajonnäs
1 äggula
2 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijon
1 msk japansk soja

Isad kinakål
Kinakålshuvud
Salt
Sojamajonnäs

Gurka
2 st små snacksgurkor
1 Salladslök
2 msk soja
1 msk risvinäger
1 msk farinsocker
2 tsk fisksås
½ king solo vitlök tunt skivad

 

GÖR SÅ HÄR:

Fläskkarré med kaffe

1. Stek fläskkarré hårt på alla sidor och lägg i en ugnsfast form. Häll över all marinad. 

2. Baka i ugnen på 120 grader till det att karren håller 66 grader i innertemp.

3. Låt svalna.

4. Skiva upp önskad storlek, grilla eller stek innan servering för mer smak.

5. Pensla köttet med marinaden som är kvar i formen.

Buns

1. Blanda jäst och mjölk i en degblandare. Tillsätt övriga ingredienser och kör på lägsta fart i ca 10 minuter. Degen ska vara smidig och blank. Låt jäsa till dubbel storlek eller i 1-1,5 timme under plastfolie.

2. Lägg upp degen på arbetsbänken och dela i 10-12 jämnstora bitar. Låt jäsa i 30 minuter under ren köksduk.

3. Kavla ut varje bit deg till en 10 cm oval platta.

4. Om du använder bambukorg: Klipp ut 10-12, 10x10 cm bitar av bakplåtspapper. Lägg en degbit på en bit bakplåtspapper och gör sedan likadant med samtliga degbitar.

5. Jäs under duken igen i 45 minuter och ånga sedan i 10 minuter.

Picklad rödlök

1. Koka upp vätskan tills sockret löser sig.

2. Skiva rödlöken med en mandolin.

3. Låt lagen svalan lite innan du häller den på löken, på så sätt behåller man lite textur i löken.

Sojamajonnäs

1. Lägg samtliga ingredienserna i ett litermått, använd stav mixer för att mixa ihop majonnäsen.

2. Börja längst ner i måttet och dra stavmixens sakta uppåt så man ser att den går ihop.

Isad kinakål

1. Dela kinakåls huvudet på mitten och strimla tunt.

2. Lägg i isvatten i ca 15 min.

3. Häll av i durkslag, salta och blanda med lite soja majonnäs.

Gurka

1. Blanda ihop soja, risvinäger, farinsocker, fisksås och vitlöken så att sockret löser sig.

2. Hyvla gurkorna på mandolin i 4-5 mm tjocka skivor.

3. Blanda såsen och gurkorna, smaka av.

4. Toppa gurkan med strimlad salladslök.