Sydafrika, Western Cape

KWV

Systembolaget HoReCa

KWV har sitt säte i staden Paarl i vindistriktet Western Cape. Allt började på adressen 57 on Main 1918, samma år som Nelson Mandela föddes. Syftet vid grundandet av kooperativet var att hantera den djupa kris som vinnäringen befann sig i då. Tillsammans kunde vinodlarna inom kooperativet stabilisera, stödja och skapa struktur i en relativt ung vinindustri.

I dag är KWV en av världens största vin- och spritproducenter, och satsar mer än någonsin på att värna om närmiljön genom att investera i olika sociala projekt. 

KWV producerar allt från husviner till klassiska Roodeberg, finare viner som Laborie och prestigevinet The Mentor´s.

Viner certifierade av Fairtrade & WIETA

KWV köper in sina druvor från kontrakterade odlare i hela Kapprovinsen. De olika druvor som används för att producera vinerna 57 on Main och Café Culture kommer från vingården Rooidraai som är certifierad av Fairtrade.

Målet med Fairtrade är att ge de anställda bättre ekonomiska förutsättningar, förhindra diskriminering och att motverka barnarbete. Certifieringen ställer också krav på en hållbar produktion där miljön står i fokus, exempelvis när det gäller kemiska bekämpningsmedel.

Förutom Fairtrade finns även WIETA-märket som man kan hitta på KWV's viner och boxar. Det står för Wine and Agricultural Ethical Trade Association och syftar till att förbättra villkoren för människor och miljö som gör ett viktigt och betydande jobb för vinindustrin i Sydafrika. Det handlar om att garantera arbetsrätt, rimliga löner och säker arbetsmiljö för arbetare i källarna och på vingårdarna. 

Till Systembolaget