Melvin Glimståls

Våriga Tomatsallad

med teinfuserat tomatvatten

Rooibostet Skogsglänta med smak av jordgubb tycker jag är en fantastisk kombination med tomat. Jordgubbar och tomater är så mycket sommar det bara kan bli för mig. Jag tycker om att slå ihop dem och jag äter gärna jordgubbar och tomat i olika varianter tillsammans. Då var det rätt självklart för mig att göra en förrätt med tomat där jordgubbstéet får spela en stor roll.

INGREDIENSER

Gräslöksolja
100 g gräslök
3 dl olja

Tomatvatten
2 kg tomater
3 tsk salt
1 tsk socker
2 tsk äppelcidervinäger
en påse Arvid Nordquist
Skogsglänta-te

Tomat i variation
1 kg cocktailtomater i olika färger och storlekar

Tips: Ta ut de råa tomaterna ur kylen i god tid innan du ska servera dem. Du vill att de ska bli rumstempererade, eftersom tomaterna smakar mer då än när de kommer direkt från kylen.

GÖR SÅHÄR:

Gräslöksolja
1. Mixa ingredienserna i en mixer i ca 5 minuter,
tills du har fått en fin grön färg.
2. Sila sedan genom chinoise.

Tomatvatten
1. Skär upp tomaterna grovt och blanda upp med salt, socker och vinäger. Låt stå och dra i minst tre timmar (men gärna över natten) för att suga ut vätskan.
3. Mixa sedan allt i mixer och frys vätskan.
4. Ta den genomfrysta tomatvätskan och häng i en sil med en kökshandduk. Låt tina ute långsamt över natten. Tomatvattnet som blir kvar i bunken dagen efter är det du vill använda, det som finns kvar i handduken (allt tomatkött) kan man torka i ugn och sedan göra ett pulver av, som kan användas till något annat i köket.
5. Koka upp tomatvattnet med en påse Arvid Nordquist Skogsglänta-te och låt sedan stå och dra tills det kallnat.
6. Smaka eventuellt upp med salt och vinäger efter önskad smak.

Bakad tomat
1. Använd dig av en tredjedel av tomaterna till detta.
2. Värm upp en ugn till 180 grader varmluft.
3. Lägg tomaterna på en ugnsplåt och dressa dem i lite rapsolja och salt.
4. Baka sedan tomaterna i ugn tills att de är mjuka och härliga. Det tar ca 5–10 minuter.

Skalad tomat
1. Använd dig av den andra tredjedelen av tomaterna till detta.
2. Koka upp en kastrull med lätt saltat vatten.
3. Medan vattnet kokar upp kryssar du tomaterna, vilket innebär att man tar en liten skalkniv och skär ett kryss uppe på tomaten där kvisten en gång har suttit. Genom att göra detta blir det enklare att skala tomaterna när de är blancherade.
4. När alla tomater är kryssade kan du med fördel förbereda ett isbad i en bunke bredvid din kastrull, så att du har något att lägga dina varma tomater i.
5. Ta sedan de kryssade tomaterna och lägg i det lätt kokande vattnet. Låt dem ligga i ungefär 10–15 sekunder. Lyft sedan upp dem ur vattnet och lägg dem direkt i isbadet och låt dem ligga i 5–10 minuter, eller tills alla är kalla och tillagningsprocessen har upphört. Häll då av isvattnet och skala tomaterna. Tycker du att det är pilligt kan man med fördel ta hjälp av en skalkniv – men har man kryssat dem ordentligt så brukar skalet nästan trilla av.
6. Toppa med salt och lite svartpeppar.

Rå tomat
1. Använd dig av den sista tredjedelen av tomaterna.
2. Dessa tomater behåller du råa och du skivar helt enkelt bara upp dem. Försök att skära dem i lite olika storlekar och former, för att få en levande tallrik.
3. Toppa med salt och lite olivolja.

Montering
1. Dela ner de blancherade och skalade tomaterna i lite mindre bitar, gärna i olika former och storlekar.
2. Lägg sedan på lika mycket tomater av varje sort som du har tillagat. Använd dig av olika färger och former för att få en tallrik som ser levande och rolig ut.
3. Toppa dina tomater med körvel, snedskuren gräslök och någon ätbar blomma. Jag har använt mig av en gul blomma som kallas ryssgubbe (en vild blomma som växer överallt tidigt på sommaren), men vilken blomma som helst funkar. Tänk att du gärna vill ha ett “färgbryt” på tallriken.
4. Häll sedan på tomatvattnet och lite gräslöksolja på tallriken – gärna framför gästen!