Mendoza

Bodega Argento

Systembolaget HoReCa

Bodega Argentos vingårdar ligger vid foten av Anderna, i Cruz de Piedra, Maipú, Mendoza, och sedan starten har man arbetat efter vinfilosofin att varje vingård är unik. Varje gård har en egen historia att berätta, med sitt individuella mikroklimat och terroir som ger identitet till de olika vinerna. Druvorna till Bodega Argento Rosé kommer från vingården Alto Agrelo, som är belägen i den högsta delen av Agrelo-regionen i Luján de Cuyo och kännetecknas av det stora urvalet av terroir som främst består av sten, lera och sand, områdets sluttningar, inhemsk flora och biologisk mångfald.

Vinframställningen fokuserar på ungdomliga viner med ett fruktdrivet uttryck och teamet leds av vinmakaren Juan Pablo Mugia med italienske Alberto Antonini som konsultvinmakare.

Vinmakaren Juan Pablo är praktiskt taget uppvuxen bland Mendozas vinrankor. Med en far som var vinodlare och en farfar som var både odlare och ägare av ett vineri var kanske yrkesvalet lätt. Det är främst tiden med sin far i vingårdarna och vineriet som inspirerat honom till att fortsätta i familjeandan. Juan Pablo har både en examen inom vinframställning och agrikultur samt en magisterexamen inom vitikultur och enologi. Han har också internationell erfarenhet av att delta i skördesäsonger i Kalifornien, Bordeaux och Uruguay.

Sedan ett par år sedan ägs Bodega Argento av Alejandro Bulgheroni. Den argentinske energimagnaten är känd för att tänka stort, och när han började investera i globala vinprojekt var detta inget undantag. Det började med att Alejandro investerade i Bodega Garzón år 2006, som också är ett praktexempel på hans intresse för hållbarhet och alternativa energiformer då verksamheten drivs av solenergi, vindkraft och batterier. Sedan starten 2006 har Alejandro investerat runt en miljard dollar i projekt som nu sträcker sig runt om i världen.

Hållbarhet enligt Bodega Argento
Bodega Argento strävar efter att vara ledande inom hållbar vinodling i Argentina med stor respekt för miljön de verkar i. Vinhuset arbetar med energisparande maskiner, samarbetar med experter för att bli mer energieffektiva, återanvänder vatten och har ett omfattande avfallshaneringsprogram. Sedan 2012 pågår också processen att konvertera husets 485 hektar vingårdar till ekologisk odling.

Till Systembolaget