Spårhundar Del 2
Spårhunden - de vilda djurens bästa vän

Spårhunden - de vilda djurens bästa vän

Full av energi rusar Asja, den livliga springer spanieln, genom resväskorna på ett transportband på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. Ett märkbart förändrat beteende vid några av resväskorna får hundföraren att med ett bestämt grepp dra ner väskorna på marken. Ännu en gång får Asja nosa igenom de suspekta fynden. Plötslig stannar hon till och markerar sin upptäckt genom att sätta sig ner. En väska fylld med elfenben har hittats. Tränaren sträcker fram liten röd gummileksak mot hunden som tacksamt tar emot sin belöning. Tillsammans har de upplevt ännu en seger i kampen mot den illegala handeln av elfenben.

Mellan 2009 och 2015 smugglades mer än 188 000 kg elfenben, vilket motsvarar ca 20 000 dödade elefanter, från Mombasas hamn i Kenya. För att komma åt elfenbenen dödas en hel elefant, vilket innebär en skrämmande hög andel dödade elefanter på ett år. En enda bete idag kan stiga ända upp till 6000 dollar, vilket är mer än sex gånger så mycket som den genomsnittliga årsinkomsten i Afrika. African Wildlife Foundation (AWF) arbetar i flera olika områden med syftet att rädda bland annat Afrikas elefanter. Detta görs till exempel genom att inrätta vakter, ofta personer från lokalbefolkningen, som stoppar tjuvskyttet på plats och genom att öka kunskapen i Kina för att minska efterfrågan. Ett annat viktigt inslag i arbetet är att redan på afrikansk mark förhindra att elfenbenen smugglas ut i världen.

I juli 2015 tog därför den första klassen hundar examen från AWF:s Canine for Conservation Programme, ett program som instiftades för att stoppa exporten av elfenben till framförallt Kina där efterfrågan är som starkast. Några månader tidigare hade hundarna anlänt till träningscentret i Tanzania från Europa. De valdes alla ut på grund av deras vänlighet, intelligens och lekfulla temperament. För hundarna är sökandet inte ett allvarligt jobb, utan en stor lek vilket sätter krav på just deras lekfullhet. De unga hundarna som anlände till träningscentret försågs med noga utvalda hundförare från Tanzanias Wildlife Division och Kenya Wildlife Service och tillsammans har de under tidens gång blivit sammansvetsade team som format ett särskilt band till varandra. Efter ett par månader, när de var fullärda, kunde de äntligen ge sig ut på uppdrag på hamnar och flygplatser i Kenya och Tanzania.

Programmet har minst sagt varit framgångsrikt. Under en enda vecka i januari 2016 gjordes inte mindre än fyra upptäckter av elfenben på Jomo Kenyatta International Airport i Nairobi. I slutet på maj 2016, efter knappt ett år av sökhundarnas arbete, hade hela 27 fynd gjorts på flygplatsen, vilket är omkring hälften av det totala antalet fynd som gjorts där på sju år. Ibland har de upphittade elfenbenen redan karvats till små smycken. Armband, halsband och ringar kan ligga gömda i cigarettaskar i försök att dölja brotten. Men inte ens dessa små objekt är en svår uppgift att hitta för hundarna som har exceptionella luktsinnen.

Arbetet med att lära upp sökhundar och hundförare är en viktig del av det AWF gör. Fler hundar behövs, då antalet smugglingsplatser i Afrika är många. Uganda var det senaste landet som berikades med de fantastiska detektiverna, något som inte hade varit möjligt utan donationer. Arvid Nordquist samarbetar med AWF genom kaffet Kahawa Tembo. Varje gång du köper Kahawa Tembo bidrar du därför till att AWFs arbete med att rädda Afrikas elefanter kan fortsätta.