Kaffe rulltårta med saffran

Kaffe rulltårta med saffran

Rulltårta är det perfekta bakverket när tiden i köket inte finns. Prova gärna Arvid Nordquists egen variant av klassikern med kaffe och saffranskräm. Perfekt för julens alla fikastunder.

Ingredienser

2 ägg

1 1/2  dl strösocker

1/2 dl Bryggt kaffe

1 1/2  dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning

100 g rumsvarmt smör

2 dl florsocker

1 g saffran (2 påsar à 0,5 g)

1 äggula

Topping

2 1/2 msk strösocker

3/4 msk Kaffe pulver

 

Såhär gör du:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner det varma kaffet.
  3. Blanda samman de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten.
  4. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.
  5. Blanda socker och kaffepulver. Strö blandningen på bakplåtspapper.
  6. Ta ut rulltårtan och stjälp över på socker blandningen. Ta försiktigt bort bakplåtspappret. Sitter pappret fast pensla pappret med kallt vatten och dra sedan försiktigt bort.
  7. Fyllning: Rör smör och florsocker poröst.
  8. Rör ihop äggulan med saffran och blanda ner i smör och socker blandningen.
  9. Bred fyllningen över kakan då de svalnat, rulla ihop.
  10. Vill du ha en mindre rulltårta dela kaka på hälften och rulla till två rullar.
  11. Ställ i kylen och skär upp efter ett tag.

Kaffe som passar receptet