Melvin Glimstål

Friterad jordärtskocka

med ostkräm smaksatt av kaffe

Det första jag ville göra var något som har kaffe i sig, men som även kan ätas tillsammans med en kaffedrink. Det passar när gästen kommer en timme tidigt till restaurangen och vill äta något litet då de sätter sig till bords och vill dricka en drink. Jordärtskockan – som är söt och snäll i smakerna – kan vara ett bra condiment till det, och passar med ett mörkrostat kaffe från Arvid Nordquist, när det kommer till syra och beska.

INGREDIENSER

Ostkräm
200 g Västerbottensost
400 g hela ägg
1 dl grädde
2 g Arvid Nordquist
Dark Mountain, malet kaffe

Silverlök
2 silverlökar
2 dl ättika
4 dl socker
6 dl vatten

Jordärtskocka
10 jordärtskockor (ca 600 g)
ett knippe kryddkrasse

 

GÖR SÅ HÄR:

Ostkräm

1. Lägg osten och äggen i en vacuumpåse. Stäng den och baka i ångugn på 78 grader i 15–20 minuter.

2. Under tiden kokar du upp grädden och slår den över kaffepulvret. Sila av grädden när den kallnat.

3. Mixa sedan ostblandningen med grädden i en mixer tills den är slät. Lägg i sprits och kyl ner.

Silverlök

1. Skiva upp silverlökarna.

2. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt sedan svalna.

3. Slå över ättikvattnet på den skivade silverlöken.

Jordärtskocka

1. Koka jordärtskockorna hela i lätt saltat vatten tills de är mjuka i kärnan.

2. Sila av vattnet och låt dem ånga av sig i ca 10 minuter.

3. Dela dem sedan på längden och fritera i 160–170 grader, tills de blir gyllenbruna och får en krispig yta.

4. Toppa med lite havssalt precis när de har tagits ut ur frityroljan – då fastnar det bättre!

Montering

1. Spritsa ut ostkrämen på den varma jordärtskockan och toppa med picklad silverlök och lite kryddkrasse.