Våra kockar

Detta samarbete har en klar och tydlig målsättning, att få fler att upptäcka kaffet som den fantastiska ingrediens i matlagningen som den är. Med ett gott kaffe i maten kan man slå gästerna med häpnad. Och vilka är då bäst att på ett inspirerande och proffsigt sätt visa hur det kan gå till? "Svenska Kocklandslaget, så klart!", säger Ina Bråsäter, Nordic Channel Marketing Manager, Arvid Nordquist

Malin

I snart tio år har Malin drivit eget – Desserthantverk Resarö, där hon frilansar  och driver ett vincafé på Resarö Paviljong. Malin är i grunden kock men föll för det söta då hon drivs av kemin samt den konstnärliga friheten som kommer med det. Sedan början på 2022 har hon tillhört Kocklandslaget. Hennes smaksäkerhet gjorde att hon till slut hamnade i start ”sexan” och är nu lagkapten Idas högra hand. Med över 25 år i branschen och äldst i Kocklandslaget drivs hon fortfarande utav att utvecklas.

– Det är otroligt utvecklande att jobba med dom yngre förmågorna och man lär sig saker hela tiden vilket ger en otrolig egoboost.

Emil

Culinary Olympics i Stuttgart 2024 blir Emil Perssons första tävling på senior nivå. Han kom in i Kocklandslaget februari 2023 och ser fram emot att få tävla om OS-guldet.

Relationen till kaffe går precis som för många andra långt tillbaka och doften utav nybryggt kaffe på morgonen är på något sätt romantiskt. Men att använda kaffe i salt mat har sina svårigheter.

– Kaffe sitter ju i svenskarnas och mitt DNA vilket har gjort att det här projektet verkligen har varit roligt och utmanande att jobba med kaffe i mat. Man behöver testa sig fram och våga, men det är ju så man lär sig

Ida

– För mig är kaffet väldigt viktigt och fikakulturen i Sverige är ju inte för inte.

Hon är den första kvinnliga lagkaptenen i Kocklandslaget någonsin. Ida Bauhn är en meriterad kock från Göteborg som kom in våren 2021 och var med och tog VM-Silver i Luxemburg 2022. Nu ska hon leda laget i Culinary Olympics i Stuttgart 2024.

– Det är såklart en ära och jag är otroligt stolt över få leda Kocklandslaget som kapten. Ett enormt privilegium såklart och jag kommer göra allt jag kan för att ta laget till OS-guld. Vi är som en familj och alla ger sitt allt för detta. Vi har en stor dynamik i gruppen som bidrar till stämningen och alla är såklart fantastiska matlagare.

Harald

Harald Linder tog hem brons i Global Young Chef Challange 2022 i Abu Dhabi. Efter att Agrikultur stängde igen vid årsskiftet 2022/2023 har Harald sedan februari 2023 haft sin hemvist som Sous Chef på Persona i Stockholm, men han har även jobbat på Tommy Myllymäkis krog Aira.

Svart bryggkaffe är det som absolut går allra mest, men Harald har en kärlek för kokkaffet efter hans tid som praktikant på Ulvö Hotell utanför Örnsköldsvik. Om vännerna får rätt i att han i snar framtid tävlar i Bocuse d’Or får vi se, men fokuset för Harald är att bli så bra som möjligt på det han gör och drömmer om att i framtiden öppna sin egna restaurang på en gård ute på landet och bara leva i nuet.

Tia

För Tia Strandberg är tävlingsmatlagning något hon förknippar med konst och kreativitet, vilket passar henne som människa. Redan i gymnasiet började hon att tävla i matlagning, och vann kategorin ”Kök” i Gymnasie-SM tillsammans med vännen Lina Petterson 2019.

– Det är kul att jobba med någonting som är lite oväntat i matlagning, såsom kaffe. 

– Ett tips är att man inte måste använda bryggt kaffe, utan man kan använda malet kaffe eller hela bönor och låta det ta smak därifrån. Då blir det mindre beska och en mer rund smak, om det är det man är ute efter. 

Melvin

– Tankegången med alla mina recept har varit att kaffet ska ge ett djup till tallriken och lira snyggt med allt det andra i rätten. Det ska finnas många olika planer av smak. Kaffe är en lätt grej att bolla in, för det ger ett djup till – men avvägningen blir att balansera kaffesmaken med de övriga smakerna, så att det inte blir det enda djupet, säger Melvin Glimstål.

Idag arbetar han till vardags på prestigefyllda Operakällarens Matsal och 2022 blev han uttagen som en av de utvalda kockarna som representerade Sverige i Culinary World Cup i Luxemburg. 2024 är han med och tävlar i Culinary
Olympics i Stuttgart.