Tyskland, Mosel

Witwe Dr. H. Thanisch
Erben Müller-Burggraef

Systembolaget HoReCa

Historien bakom Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef sträcker sig långt tillbaka och nedför det branta vingårdarna i Moseldalen har familjen Thanisch gjort kvalitetsvin i över 375 år.

Det var dock i mitten av 1800-talet som huset verkligen slog sig in på den internationella scenen under ägande av Dr. Hugo Thanisch då man förvärvade en i del av den legendariska vingården Berncasteler Doctor. Från denna tidpunkt blev gårdens viner några av de mest eftertraktade rieslingarna i världen och faktum är att 1986 uppnådde en Bernkasteler Doctor Riesling Trockenbeerenauslese från 1921 ett otroligt försäljningspris på nästan £13 000!

Efter att Dr Hugo Thanisch gått bort i tidig ålder, ärvde hans 28-åriga hustru godset, som då fick sitt namn efter änkan: Witwe Dr H. Thanisch. På grund av Napoleonska arvslagar delades godset senare upp mellan änkans arvingar och släktnamnet "Erben Müller-Burggraef" lades till godsets namn.

Sedan 2008 förvaltas detta legendariska vinhus utav unga begåvade vinmakaren Maximilian F. W. Fergers och under hans vakande öga fortsätter gården att tillverka viner av högsta kvalitet och individualitet, med hållbara metoder som också är en central del av Dr. H. Thanisch-filosofin.

Huvuddelen av vinifieringen av vinerna sker fortfarande i den över 350 år gamla "Doctor-källaren". Källaren byggdes in i berget under vingården och håller idealiska förhållanden för mognad och lagring av vinerna. Tack vare den permanenta luftfuktigheten och temperaturerna på 8-9 grader erbjuder "Doctor-källaren" den perfekta förutsättningar för att odla fantastiska viner.

Om den legendariska vingården Berncasteler Doctor

En sekelgammal berättelse berättar om den obotligt sjuka kurfursten Boemund av Trier som ville belöna den som lyckades bota honom med ofattbara rikedomar. Både känna läkare, apotekare och healers provade men utan resultat.

När kurfurstens öde verkade vara dödsdömt dök en lokal man upp med en kopp gyllene vin.  Skeptiskt och utan mycket hopp tömde kurfursten vinet och efter bara några dagar förvann febern och Boemund av Trier återhämtade sig helt. När Boemund sedan ville bli belöna mannen skrattade han bara och sa:

"Allt jag ber om är att du skänker mitt vin, som bara växer på Bernkastels berg, en ordentlig doktorsexamen - eftersom det är den sanne doktorn."